2024-01-29 05:05Pressmeddelande

Premiär på Universeum för unik konsertupplevelse med Håkan Hellström

Håkan Hellström på Gramercy Theatre i New York 2016. Fotograf: Jono Bernstein.

2016 spelade Håkan Hellström i New York för en lyrisk publik. Den 9 februari kan man återuppleva de legendariska klubbspelningarna i Wisdome Göteborg på Universeum. När 360-gradersskärmen fylls med aldrig tidigare visat material och de tretton högtalarna går igång blir det som att sitta på scenkanten.


Media är välkommen till premiären den 9 februari kl. 17.00. Föranmälan krävs för att säkra plats. Kontakta Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 072-725 79 00.


Det var den 30 april och 1 maj 2016 som Håkan Hellström gjorde två utsålda klubbspelningar på Gramercy Theatre i New York. Totalt var det bara 500 personer per kväll som fick möjligheten att uppleva konserterna, som hyllades av kritiker och älskades av publiken. “Jag skulle lätt boka en biljett till månen för att se det igen” skrev Aftonbladets Markus Larsson. Goda nyheter: det räcker att ta sig till Göteborg. Den 9 februari är det premiär för Håkan Hellström – New York 2016 i Wisdome på Universeum.

– Det är fantastiskt roligt att äntligen kunna släppa delar av de svettiga klubbspelningarna från New York och i ett kul format med fett ljud. När vi spelade in det för nästan åtta år sedan hade vi inte en sådan vision, men med tanke på att biljettillgången till de ursprungliga konserterna 2016 var så begränsad, är det extra roligt att nu kunna dela denna upplevelse med fler, och dessutom på hemmaplan, säger Joel Borg från Håkan Hellströms skivbolag Tro & Tvivel.

I Wisdome kommer 65 minuter med magiska ögonblick från Gramercy Theatre att visas. Det mesta av materialet är inspelat med en specialbyggd kamera som filmar i 360 grader. Specialkamerans position tillsammans med visualiseringsdomens avancerade ljudsystem och omslutande 360-gradersskärm gör det till en helt ny typ av konsertupplevelse, filmad och skapad tillsammans med Gothenburg Film Studios.

– Det är spännande att samarbeta med Universeum och utforska nya möjligheter, samtidigt som vi återupplivar gamla minnen. Det blir ett roligt experiment! säger Joel Borg.

Det blir ett helt nytt grepp för Universeum, berättar vetenskapscentrets marknadschef Eric Edblad. Men satsningen har en tydlig vetenskaplig koppling. Studier och forskning visar att kultur har stor betydelse för till exempel lärande, kreativitet och livskvalitet.

– Det blir en unik och mäktig konsertupplevelse vi bjuder på. Så live från New York som det kan bli i Göteborg, säger Eric Edblad.


FAKTA | HÅKAN HELLSTRÖM – NEW YORK 2016

Premiär 9 februari. Spelas 17.00 och 18.30 fredagar och lördagar. Extra föreställningar måndag till torsdag vecka 7.

Biljetter på universeum.se. Biljettsläpp 29 januari 11.00. Biljettpris 225 kronor.


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med upplevelsebaserat lärande, bevarande och forskning. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft för att vi tillsammans ska forma en hållbar framtid.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield