2024-02-16 08:22Pressmeddelanden

Besöksnäringen i Norrbotten slår rekord igen – siffrorna för 2023 är här

Hundspann

SCB:s preliminära gästnattsstatistik visar på en ökning i Norrbotten med +2 % jämfört med 2022. Det är mer än genomsnittet i landet (+1%). Ungefär hälften av kommunerna ökar respektive minskar. Allra starkast var utvecklingen i Arjeplog (+12%), Boden (+10%) och Gällivare (+10%). Kiruna ökade med flest antal gästnätter jämfört med föregående år. Både privata och affärsbaserade reseströmmar ökade och bidrog till det starka resultatet.

– Med tanke på omvärldens oroligheter och konjunkturläget i Sverige, så är det fantastiskt att vi slår föregående rekordår, säger Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board och fortsätter.

– Det här är ett styrkebesked som tydligt visar vårt arktiska resmåls internationella lyskraft. Med gemensamma krafter lyckas vi bibehålla och vidareutveckla attraktionen hos internationella resenärer av alla slag.

Gästnätter 2023 – preliminärt resultat

Gästnätter är ett mått på antalet nätter gäster bor på kommersiella boendeanläggningar. Statistiken är en nationell totalundersökning med svarsplikt för samtliga hotell, vandrarhem, campingar, stugbyar samt kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter med minst fem rum eller nio bäddar. Det innebär att mindre anläggningar inte omfattas av denna insamling.

Den preliminära statistiken från SCB visar en ökning med 2 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2022. Källa: SCB. Grafik: Nordanalys.

Totalt står de svenska gästnätterna för 66 procent och de utländska för resterande 34 procent, en oförändrad fördelning.

De utländska besökarna lämnar oftast ett större bidrag till den lokala ekonomin, eftersom de spenderar mer på plats än genomsnittssvensken. Resenärer från andra länder handlar gärna med sig lokalproducerade produkter och köper mer lokal service och tjänster som guidning, upplevelseaktiviteter och liknande.

Några höjdpunkter från 2023

  • Arjeplog ökade procentuellt mest (+12 %) av alla kommuner jämfört med 2022, tätt följd av Boden (+10 %) och Gällivare (+10 %).
  • Kiruna ökar mest (+50 000) i antal gästnätter jämfört med 2022 och har flest gästnätter, 587 000, tätt följd av Luleå och Piteå.
  • Vintern ökar med +9 % i Norrbotten, riket +7 %.
  • Vintertid är det tyskarna som står för många gästnätter, de ökade med +11 % under perioden.
  • Sommaren minskar med -3 % i Norrbotten, riket -2 %.
  • Norrmännen står fortsatt för de flesta gästnätterna sommartid, även om de minskade med -15% under perioden.
  • USA ökar med +33 % och är nu fjärde största marknad. Tillsammans med bland annat SAS och Visit Stockholm har det gjorts gemensamma marknadssatsningar. USA har nu gått om Storbritannien som halkar ner till femte plats.
  • Italien ökar med +35 % och är nu nionde största marknad. Satsningar på direktflyg och nya affärssamarbeten med internationella researrangörer gör att fler italienare hittar hit.

Toppländer för besökare till Norrbotten 2023

Här kan du läsa mer om statistiken och vilka händelser som skapar oro inför framtiden.Om Swedish Lapland Visitors Board

Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i den nordligaste och arktiska delen av Sverige. Vi främjar näringens hållbara utveckling samt förvaltar och marknadsför platsvarumärket Swedish Lapland.


Kontaktperson(er)

Annika Fredriksson
VD
Annika Fredriksson