SCB:s preliminära gästnattsstatistik visar på en ökning i Norrbotten med +2 % jämfört med 2022. Det är mer än genomsnittet i landet (+1%). Ungefär hälften av kommunerna ökar respektive minskar. Allra starkast var utvecklingen i Arjeplog (+12%), Boden (+10%) och Gällivare (+10%). Kiruna ökade med flest antal gästnätter jämfört med föregående år. Både privata och affärsbaserade reseströmmar ökade och bidrog till det starka resultatet.
– Med tanke på omvärldens oroligheter och konjunkturläget i Sverige, så är det fantastiskt att vi slår föregående rekordår, säger Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board och fortsätter.
– Det här är ett styrkebesked som tydligt visar vårt arktiska resmåls internationella lyskraft. Med gemensamma krafter lyckas vi bibehålla och vidareutveckla attraktionen hos internationella resenärer av alla slag.
Gästnätter är ett mått på antalet nätter gäster bor på kommersiella boendeanläggningar. Statistiken är en nationell totalundersökning med svarsplikt för samtliga hotell, vandrarhem, campingar, stugbyar samt kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter med minst fem rum eller nio bäddar. Det innebär att mindre anläggningar inte omfattas av denna insamling.
Totalt står de svenska gästnätterna för 66 procent och de utländska för resterande 34 procent, en oförändrad fördelning.
De utländska besökarna lämnar oftast ett större bidrag till den lokala ekonomin, eftersom de spenderar mer på plats än genomsnittssvensken. Resenärer från andra länder handlar gärna med sig lokalproducerade produkter och köper mer lokal service och tjänster som guidning, upplevelseaktiviteter och liknande.
Här kan du läsa mer om statistiken och vilka händelser som skapar oro inför framtiden.
Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i den nordligaste och arktiska delen av Sverige. Vi främjar näringens hållbara utveckling samt förvaltar och marknadsför platsvarumärket Swedish Lapland.