2018-09-28 07:00Pressmeddelanden

Veteraner och nykomlingar bland de första nominerade till Tidskriftspriset

Tidskriftsgalan på Cirkus 2017. Foto: Anette Persson.Bild från förra årets Tidskriftsgala på Cirkus i Stockholm. Foto: Anette Persson

Här är de första nomineringarna till Tidskriftspriset 2018 som delas ut av Sveriges Tidskrifter. Vinnarna utses den 7 november på Cirkus i Stockholm där Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan äger rum. Läs mer om programmet för dagen och kvällen.

Nedan följer de nominerade för:

  • Årets Journalist
  • Årets Tidskriftsevent
  • Årets AD
  • Årets Omgörning
  • Årets Digitala Tidskrift Populärpress
  • Årets Digitala Tidskrift Fackpress

Varje priskategori har en erfaren jury med externa personer som sätts samman av Sveriges Tidskrifter. Här är alla jurymedlemmar.

– Det är en glädje att återigen se vilken otrolig kreativitet och vilka riktiga mediestjärnor som finns i vår bransch! Jurygrupperna har inte haft ett lätt jobb att utse de nominerade med tanke på det ibland hundratalet förslag som ryms inom flera av kategorierna. Jag ser med spänning fram emot Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan den 7 november där vinnarna utses, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Under nästa vecka släpper vi ytterligare en mängd nominerade i återstående kategorier.

Nominerade i Tidskriftspriset, omgång 1

Årets Journalist

Åsa Erlandsson, Svensk Polis
Med nyfikenhet, driv och stor journalistisk integritet är hon en nyskapare i den svenska fackpressen. Hon skriver om en av vår tids mest omtalade yrkesgrupper. Rafflande, utan att vara spekulativ. Med stort hjärta, utan att fjäska. Och dessutom med stilistisk höjd – tex om ett barns ”lågstadiearmar” – som försöker skydda mamma när pappa slår.

Matilda Gustavsson, DN Lördag
En intervjukonstens mästare – vars genomträngande porträtt tar sin genre till nya höjder. Ingen lämnas oberörd, inte heller de som låter sig intervjuas. Matilda Gustavsson på DN Lördag låter oss komma nära, med vår tids viktigaste samhällsfenomen som pockande fond.

Leif “Honken” Holmkvist, Resumé
En nyhetsjägare som outtröttligt och med integritet avslöjar spelet i tredje statsmakten. En analytiker av sin egen bransch som gräver i årsbokslut utan att det verkar svårt. En slitvarg som alltid får rätt. En lifetime achiever.

Linnea Nilsson, Horisont
Med imponerande bredd, hög arbetskapacitet och minutiös omsorg om detaljer vidgar hon horisonterna för den lokala journalistiken. Försvarsfrågor, kulturbråk, flyktingöden och möten med helt vanliga öbor – Linnea Nilsson på det gotländska nyhetsmagasinet Horisont behärskar alla discipliner.

Årets Tidskriftsevent

Betonggalan, tidskriften Betong
Betonggalan lyfter på ett professionellt sätt sponsorerna med ”The Concrete Show” och nutida viktiga ämnen för branschen såsom att nå målet 50/50 kvinnor/män samt branschens uttalade mål att sänka koldioxidavtrycket med 50 % inom fem år. Hatten av för Betonggalan som förenar nytta med nöje och dessutom en bra vinst.

Elle Decoration Swedish Design Award 2018, Elle Decoration
Ett pris som kombinerar den internationella arenan med hemma hos känsla. Ett etablerat koncept som är integrerat med varumärket, tidskriftens innehåll, läsare och annonsörer. I år lyftes evenemanget ytterligare av bl a ett stort antal läsarröster och det nya priset Årets Inspiratör.

Journalistik och MIK i praktiken, Blankspot
Blankspot har gjort det många mediehus pratar om; förbättrat förståelsen för demokratin och journalistikens roll genom ett skolpaket för elever, lärare och föräldrar. Projektet är seriöst, mycket ambitiöst utan att bli pretentiöst. Hittills har 1200 elever deltagit. Angeläget och imponerande!

Årets mama, mama
Årets Mama är inte bara ett event utan ett helt koncept som lyckas få en enorm genomslagskraft och spridning bland annat via alla de nominerades sociala kanaler. Detta koncept är ställningstagande, engagemang, flärd och smart kommersiell paketering i ett. Årets Mama lyfter både varumärke och affär!

Årets AD

Lotta Bergendal, Coop Mer Smak
Hon får stressade småbarnsföräldrar såväl som miljö- och trendmedvetna matintresserade att längta efter nästa nummer. Med ett varmt och lekfullt tilltal förmår Lotta Bergendal oss läsare att vilja spara en kundtidning.

Jenni Carström, Filter
Filter har genom åren inspirerat många andra magasin med sitt utryck. Det skulle ha varit lätt att stanna där men Jenni Carström har tagit formen in i 2018 med sitt direkta tilltal, sina skojiga lösningar och uttrycksfulla omslag. Plötsligt sticker Filter ut i tidningshyllorna och man behöver inte längre känna till tidningen för att vilja köpa den. Vi ser ett helt nytt självförtroende.

Joakim Kullmer, King
Han har tagit glossymagasinets förpackning till en internationell nivå. Det är stilrent utan att förlora det kommersiella tilltalet. Vi vill genast hoppa ombord på omslagsstjärnan Björn Gustafssons båt.

Angelica Zander, Big Game
Ett bra magasin talar inte bara till de redan invigda. Angelica Zander lyckas få jakt att handla om så mycket mer än att döda ett djur. Vi hänförs av fotot, illustrationerna och rytmen och finner oss plötsligt mitt i ett vilt äventyr på dimhöljda polska fält, under havsytan i Nordnorge eller bland kvinnliga jägare i Japan.

Årets Omgörning

Accent
Allt är vässat: bildspråk och repro, typografi och struktur. Nu ser man hur bra det journalistiska innehållet är. Nya Accent guidar med lätthet läsaren genom tidvis tunga ämnen. Formen är öppen, tydlig och positiv. Nykterhetsrörelsen har minskat på pekpinnarna och trimmat trendkänslan och blivit en folkrörelse på riktigt.

Hundsport
har kopplat loss och gått från interntidning om hunduppfödning till en tidning för alla som gillar hundar. Tidningen har tagit ett grundläggande grepp på sin målgrupp och berör nu hundägaren, relationen till hundar och hundens nytta i samhället. Tilltalet är positivt och redesignen genomarbetad och grundlig.

Magasin B
Förvandlingen är enorm. Från inåtblickande Brofästet till livsbejakande Magasin B. Det nya konceptet lyfter med respekt och formsäkerhet ett tungt ämne. Magasin B lyckas spegla livet med bröstcancer på ett positivt sätt. En tidning läsaren kan tänkas vilja spara och läsa om och om igen. Extra plus till den diskret fyndiga logotypen.

Motor
Äntligen en biltidning för hela familjen. Tidningen Motor har gjort en resa mot en bredare målgrupp. Redaktionen har lyckats med sin föryngring och breddning. Klimatfrågan, familjesemestern och bilglädjen speglas alla i det nya konceptet. Inriktningen är varm och instruktiv, formspråket vägledande och tydligt.

Årets Digitala Tidskrift Populärpress

Baaam
Baaam nominerades 2017 och finns med bland de nominerade även i år. Baaam fortsätter nämligen att utveckla sin digitala kreativitet. Ta bara bildbanken som exempel. I Baaams bildmanér är inkludering en självklarhet - och bilderna finns dessutom tillgängliga för fri redaktionell användning via Baaams sajt. Inför valet 2018 hade Baaam också ett spännande samarbete med Svenska Dagbladet, där en gemensam valredaktion bevakade de viktigaste valfrågorna för unga kvinnor.

Expo
Expo står för viktig granskande journalistik i en tid när nazister marscherar på svenska gator. Expo är dessutom mer än så, nämligen en trovärdig faktabank. Stiftelsen Expo lanserade sin nya sajt i april. Det som sticker ut extra är faktabanken Expo wiki, innehållande fördjupande artiklar och ett lexikon över högerextrema och rasistiska symboler. Syftet med sajten är att den ska fungera som resurs för rättsväsende, lärare, elever, politiker, journalister och allmänheten, och det präglar tydligt den digitala produkten.

KPwebben
Kamratposten har under 125 års tid varit en god vän till alla barn. Nu går framgångssagan vidare även i en digital kontext via KPwebben. Sajten har fått en ny form och via formuläret ”Skriv till KP” kommer det in cirka 2 000 läsarmejl varje vecka. Barn kan vara extra utsatta i en digital miljö, men på KPWebben kan de känna sig trygga utan reklambudskap och utan hets och mobbning. KPWebben är både rolig och lärorik.

The Local
För bara något år sedan var engelskspråkiga The Local en relativ okänd sajt för allmänheten i Sverige. Utvecklingen det senaste året är imponerande. Det märks inte minst på hur ofta The Local omnämnts i svensk och internationell press den senaste tiden. Inte minst när det gäller den alltid lika omtalade Sverigebilden är The Local en viktig nyhetsförmedlare. Journalistiken har gett avtryck i djupgående reportage som ”Sweden in Focus”-serien, där bland annat avslöjandet om Solna-domen blev en nyhet som spreds i alla medier. The Local är starkt journalistiskt och har på ett imponerande sätt utvecklat sitt digitala koncept genom en betalmodell och interaktion med publiken.

Årets Digitala Tidskrift Fackpress

Arbetsvärlden
Initierat och intressant innehåll i kombination med helt ny, snygg design gjorde att Arbetsvärlden stack ut i sitt segment under förra året. Läsarna och vi gillar den ambitiösa satsningen skarpt.

Chef
Med en snygg sajt och ett starkt premiumerbjudande sätter denna trotjänare standarden för hur man både levererar mervärde till sina läsare och paketerar det på ett klockrent sätt. Digital utveckling och ett tydligt målgruppstänk har visat sig vara ett ledande koncept.

Market
Digitaliseringen ritar om kartan för många branscher. Få av dessa har dock en lika vass och initierad guide som detaljhandeln har i Market.se. Med sitt breda erbjudande levererar de tydlig affärsnytta till sin målgrupp.

Skolvärlden
En redan stark sajt har vässat sig ytterligare och vi gillar resultatet. Skolvärlden är kunnig, ambitiös och driver på utvecklingen för vad en organisationstidskrift kan göra digitalt för sin målgrupp. Att läsarna dessutom strömmar till i rekordfart är ett kvitto på att Skolvärlden är på rätt spår.

Läs beskrivningar av varje kategori och mer om Tidskriftspriset på www.sverigestidskrifter.se/tidskriftspriset.

Välkommen till Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan den 7 november med internationella talare, case från branschen och inspirerande samtal.


Om Sveriges Tidskrifter – Publicister i samverkan

Med våra ca 340 medlemmar är vi landets största branschorganisation inom medieområdet. Sveriges Tidskrifter är medlem i Utgivarna, intresseorganisationen för publicistiska medieföretag i Sverige.

Kontaktpersoner

Kerstin Neld
VD
Kerstin Neld
Sveriges Tidskrifter
Sveriges Tidskrifter