2023-11-22 09:14Press release

St Martin: Kulinarisk kultur och hållbarhet

Loterie Farm

St Martin är världens minsta ö som är delad i två nationer

...och en fantastisk upplevelse som resmål - även om många människor förknippar Karibien med sol och stränder och inget annat, har de helt fel när det gäller St Martin.

St Martin har sol och värme året runt, men ön har också en rik kulinarisk tradition, en spännande historia och en levande och föränderlig kultur samt aktiviteter för alla.

St Martin - den vänliga ön i Franska Karibien, är känd som Karibiens kulinariska huvudstad. Om du besöker önationen som är en plats för alla matälskare, se då till att stanna till vid Grand Case, den plats som förtjänade ön den titeln.

Här på Grand Case Boulevard ligger flera fantastiska restauranger som också erbjuder solnedgång över havet och den vackraste sandstranden som granne.  

Les Oliviers

Les Oliviers på 101 Grand Case Boulevard är ett utmärkt val för matälskare som vill njuta av en måltid med nyfångad fisk eller skaldjur - hummer direkt från tanken. Ägarna kommer från Provence-regionen i Frankrike, och det märks.

Menyn är starkt inspirerad av det sydfranska köket, men med en antydan till tropiska smaker i flera rätter.

Till exempel rostad ananas med rosmarin och kokosglass som en utsökt dessert, eller en fransk toast flamberad i rom - bara för att du inte ska glömma att du är i Karibien!

La Villa Hibiscus

Ett annat förslag är att gå till La Villa Hibiscus på Mont Vernon. Kocken Bastian, som har utbildats i Frankrike av flera Michelinkockar, skapar fantastiska rätter som alltid överraskar och fascinerar med både oförglömlig smak och en vacker presentation. 

Lokal streetfood - Lolo’s

Förutom de många exklusiva restaurangerna på St Martin finns det också en hel del street food av hög kvalitet. Att äta på Lolos - som matstånden kallas - är en speciell St Martin-tradition som man främst hittar i Grand Case och huvudstaden Marigot. 

Matmarknaden med klassiska picknickbord och en mängd olika Lolos som serverar traditionella kreolska rätter, varav många är specialiserade på att förbereda nyfångad fisk och skaldjur.

Kulinarisk kulturhistoria

Om du vill ha något lokalt och autentiskt kan du prova Johnny Cakes, eller Journey Cakes som de också kallas. Detta friterade bröd är en del av vardagen på St Martin och avnjuts ofta med saltad fisk eller andra fyllningar.

Namnet Journey Cakes tros komma från dess syfte - det är lätt att ta med sig eftersom det inte torkar ut eller går sönder i väskan - och är därför bra att resa med - därav "Journey Cakes".

Språkforskare tror att namnet har ändrats till Johnny Cakes med tiden. En annan teori är att det kommer från "Janiken", som betyder majsbröd på ett inhemskt amerikanskt språk.

Lokal dryck

En annan lokal specialitet är Guava Berry Rum - en dryck gjord på sockerrör och guava bär. Guavabären växer vilt på kullarna i mitten av ön och måste plockas och användas under den mycket korta tid som de mognar.

Därefter brygger man stora mängder av guava bärs rom, en gång om året, och sedan får varje hushåll ett antal flaskor, speciellt för att användas till högtiderna. Det finns en särskild tradition att njuta av guava bärs rom under julen, men även vid andra högtider under året.

Grön omställning

Det finns alltså ett antal olika lokala specialiteter på vår ö, vilket gör St Martin till ett unikt resmål med en rik kulinarisk kultur. På en ö med så många olika restauranger är rå varuförsörjningen viktig.

Därför pågår en omställning - precis som i många andra delar av världen - där man diskuterar hur ön ska bli mer självförsörjande på livsmedel i framtiden och hur man ska skydda den biologiska mångfald som också är källan till restaurangernas utsökta rätter.

Hållbarhet står högt på prioriteringslistan för St Martin, och det finns flera projekt som arbetar mot detta mål. Nu har ytterligare ett projekt lanserats som kommer att bidra till den positiva utvecklingen som hjälper St Martin att bli mer självförsörjande och mindre beroende av import.

Försörjning till paradiset

Farm4You är en akvaponisk odling som kan producera upp till 1900 salladshuvuden per vecka genom att kombinera fiskodling med odling av växter i vatten.

De odlar även basilika och mynta enligt ekologiska principer. De gigantiska växthusen invigdes i början av mars och ligger på Rue Nana Clark i Agrément.

Det är den största akvaponiska odlingen i Franska Västindien, enligt ägarna. Allmänheten kan besöka Farm4You huvudkontor måndag till fredag mellan 9 och 15. All energi till gården är grön eftersom de har solpaneler installerade på området.

Bevarande av flora och  fauna

En annan bra plats som fokuserar på biologisk mångfald är Loterie Farm, som ligger vid foten av Pic Paradis - den högsta punkten på St Martin. Området är en del av naturreservatet och hem för många skyddade djurarter. 

Loterie Farm erbjuder också besökare en adrenalinkick i form av zip-lines i trädtopparna, eller vandringsleder för dem av oss som gillar att hålla båda fötterna på marken.

St Martin en unik destination i Karibien

St Martin skiljer sig från sina karibiska grannar genom att den franska delen är mycket mindre befolkad och därför inte översvämmas av turister.

Dessutom finns det, som nämnts ovan, ett ökande fokus på hållbarhet och bevarande av biologisk mångfald.

Sist men inte minst är det ett favoritresmål för européer, eftersom den franska norra delen av ön ingår i EU, vilket gör det enkelt och bekvämt för européer att resa dit, och du omfattas av samma försäkringar och rättigheter som på EU:s fastland.

Eftersom flygplatsen ligger på den nederländska sidan krävs dock pass för inresa.Det går dagliga flyg från Europa, både via Paris och Amsterdam, som är lättillgängliga från hela Skandinavien.

Nyfiken på vad mer destinationen har att erbjuda? Skriv då till Lotte.


About Saint Martin

Saint Martin ligger i norra Karibien. Christopher Columbus kom till ön, som har mer än 70 km kustlinje, år 1493. Öns natur består av en mix av vulkaner, djungel och mangrove-områden. Öns högsta punkt är Pic Paradis och är 424 meter högt. Utöver fantastisk natur har Saint Martin så mycket som 37 stränder –oavsett om man föredrar orörda, lunga stränder eller stämningsfulla, mer livliga stränder, hittar man det här. Det finns även ett stort utbud av vattensport, med aktiviteter som dykning, surfing, wakeboarding, windsurfing och kitesurfing. Den genomsnittliga temperaturen är 27 grader, med upp till 32 grader om sommaren. Ön är som mest populär i perioden december till april, när vädret är torrt och behagligt. Saint Martin är den franska delen av ön Saint Martin/St. Maarten. Den andra delen av ön, St. Maarten, är holländsk. Hela ön är 88 km2 stor, vilket är den minsta landarealen i världen som är uppdelad mellan två nationer.


Contacts

Lotte Kühn Laugesen
PR Executive
Lotte Kühn Laugesen

Related links