2020-12-16 06:55Pressmeddelande

Startupen Orthovelox vann 100 000 kronor för ortopedisk innovation

Entreprenörerna Erik Hermansson, Glenn Winbo Sondell och Ann Winbo sitter tillsammans vid ett bord och pratar och skrattar.Erik Hermansson, Glenn Winbo Sondell och Ann Winbo är entreprenörerna bakom Orthovelox som tidigare i höstas vann Science Parks inkubatortävling.

Ann Winbo, Erik Hermansson och Glenn Winbo Sondell är teamet bakom Orthovelox som med sin 3D-lösning för ortopediska hjälpmedel vill spara tid och pengar för såväl patienter som vården. Som vinnare i Science Parks inkubatortävling får de nu 100 000 kronor och affärsutveckling för att utveckla sin idé till ett företag. 

I tuff konkurrens med ett 50-tal spännande affärsidéer var det Orthovelox som under september välkomnades in Science Parks inkubator där de får tillgång till en egen affärsutvecklare och 100 000 kronor i kapital för att fortsätta utveckla sin idé.

Såg stora möjligheter att modernisera och effektivisera

Fröet till idén såddes hos Erik efter att han läst till ortopedingenjör på Jönköping University. Några år tidigare hade själv fått sin första knäortos (ett knäskydd) efter att ha skadat sig när han jobbade som skidlärare. Väl ute i arbetslivet blev han varse den omfattande framställningen av hjälpmedel som tog plats på den ortopedtekniska avdelningen. En process som var både manuell och tidskrävande – och hade stor potential att moderniseras.

Tillsammans med barndomsvännen Glenn, som är maskiningenjör och programmerare, och Ann som har en master i UX-design, började de slipa på sin idé:

Att med hjälp av modern teknik inom 3D-scanning, generativ design och 3D-printning (additiv tillverkning) leverera helt färdiga individanpassade skoinlägg, till ortopedtekniska verksamheter inom sjukvården.

Syftet med idén har flera delar. Dels skulle den spara mycket tid för både vården och patienten. Arbetstiden på avdelningen skulle kunna omfördelas från verkstaden till patienten – och patienten skulle behöva göra färre besök och på kortare tid få tillgång till sitt färdiga hjälpmedel. Dels skulle den också spara pengar för vården vilket ju är en stor vinst för samhället, berättar Erik.

 

Vinsten ger möjlighet att börja testa skarpt

Ett av teamens stora styrkor är att de har vitt skilda kompetenser.

Vi känner varandra väl och har stor nytta av varandras kompetenser. Tillsammans blir vi väldigt starka, säger Ann som är projektledaren i teamet.

Det var Ann som hittade tävlingen och skrev ihop ansökan. Att de vann kom som en glad men välkommen överraskning, och initialt ligger utmaningen i att hitta mer tid i vardagen till att jobba vidare med idén.

Att få en dedikerad affärsutvecklare som hjälper oss att komma framåt och jobba mot deadlines blir en värdefull tillgång. Det krävs input utifrån för att inte bli hemmablind kring sin idé. Nu kommer vi också att starta ett aktiebolag och ta fram en mer säljande prototyp än den vi har idag, säger Ann.

I vinsten ingår 100 000 kronor som kan användas till att verifiera och utveckla idén.

Pengarna kommer vi att använda till att ta hjälp inom de områden som vi inte behärskar själva för så snabbt som möjligt kunna testa vår idé mot marknaden. Jag kan tänka mig att det handlar om bland annat patentfrågor och utveckling av mjukvara. Men pengarna var inte den största vinsten – utan att få själva idén verifierad, att vi är på rätt spår, säger Glenn.

Erik Hermansson, Glenn Winbo Sondell och Ann Winbo står framför ett draperi.

Skalbarhet utan avkall på hållbarhet

Orthovelox är inte ensamma på marknaden, men än så länge är de unika i sin modell för affären och tillverkningen. Teamet beskriver själva konkurrensen som stor. Med vården som kund är det inte helt enkelt att ta sig in på marknaden, utan det är offentlig upphandling som krävs. Och vården tar inte in 3D-printade inlägg – än.

Konkurrensen sitter i teknik och timing – när vården väljer att satsa på den här typen av inlägg. Vår stora konkurrensfördel är att vi kan göra produktionen billigare och snabbare. Det unika jämfört med dagens lösningar är att den är helt automatiserad, eliminerar slitsamt efterarbete för ortopedingenjören och inte heller genererar spill i samma utsträckning, säger Erik.

 

 

I uppstarten är vi själva producenter och tror att vår första kund kommer att vara ett sjukhus i vår geografiska närhet, men nästa steg är att sälja mjukvaran. Vår idé och lösning skalar både uppåt och neråt – till mikroproducenter eller stora sjukhus. Vi kan till och med sälja mjukvaran till konkurrenter, säger Ann.

”Hjälpmedel får inte vara en klassfråga”

Utöver kommersiell och internationell potential var ett tävlingskrav att idén på något sätt skulle bidra till FN:s hållbarhetsmål. Och hållbarheten står i allra högsta grad i fokus.

Vår vision är att nå utomlands med vår teknik. Kostnadseffektiva produktionsmaskiner i kombination med vår leasingstrategi gör att Orthovelox kan anpassa sig efter de lokala marknadernas behov. På så sätt kan vi öka tillgängligheten och kvaliteten på ortopediska hjälpmedel i stora delar av världen, utan att konkurrera ut lokala leverantörer. Enkelt uttryckt: genom att skapa billigare hjälpmedel i andra länder kan fler få en bättre vardag – hjälpmedel får inte vara en klassfråga, säger Erik. 

På det personliga planet är Ann, Erik och Glenn överens om vad de vill uppnå.

Målsättningen är såklart att det ska bli skitbra, men i värsta fall har vi åtminstone ägnat tiden åt något riktigt bra och lärt oss en massa saker på vägen. Det ska vara kul att gå igenom livet!


Om Science Park

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Henning Lindberg
Affärsutvecklare och ansvarig för Science Parks inkubator
Henning Lindberg