2020-10-06 09:18Pressmeddelande

Multi4 och SMAKK utsedda till länets främsta innovationer

Tisdag den 6 oktober tog Miden Melle-Hannah på Multi4 samt Joshua Romil och teamet bakom Smakk emot SKAPA-priset 2020 av landshövding Helena Jonsson.Tisdag den 6 oktober tog Miden Melle-Hannah på Multi4 samt Joshua Romil och teamet bakom Smakk emot SKAPA-priset 2020 av landshövding Helena Jonsson.

Tisdagen den 6 oktober delades det prestigefyllda SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer ut vid en högtidlig ceremoni på Residenset i Jönköping. Vinnare blev två av Science Parks inkubatorbolag – Miden Melle-Hannah på Multi4 samt Joshua Romil och teamet bakom Smakk. Pristagarna tog emot utmärkelserna av landshövding Helena Jonsson.

SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Årets vinnare, Miden Melle-Hannah och Multi4, tilldelades utmärkelsen för sitt diagnosticerings- och behandlingsverktyg för urinblåsecancer.

Juryns motivering:

"Årets vinnare av SKAPA-priset har med stor beslutsamhet och med stort mod tagit fram ett helt nytt diagnosticerings- och behandlingsverktyg för en av vår tids vanligaste cancersjukdomar, urinblåsecancer. Genom ett stort och ambitiöst utvecklingssteg, som resulterat i ett antal patenterade tekniker, kommer radikalt förbättrade metoder och vårdprocesser att minska både antalet insatser och den totala tids- och resursåtgången. Detta bidrar såväl till en kortare, effektivare och patientvänligare behandling som till väsentligt lägre vård- och behandlingskostnader. Årets vinnare av SKAPA-priset i Jönköpings län är Miden Melle Hannah med innovationen Multi4."

Att få stå här och ta emot ett sånt här pris… Ja, det låter säkert mesigt att säga att jag är jättetacksam – men det gör verkligen skillnad. Det gör att man orkar och känner att det här är rätt, att jag ska fortsätta att lägga all den här tiden och att det här kommer att bli jättebra, sa Miden Melle-Hannah efter att ha tagit emot priset.

SKAPA-talang för unga innovatörer

Eftersom var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år, vill SKAPA uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling. 2011 lanserades därför utmärkelsen SKAPA-priset för unga innovatörer. Bakom priset står Vinnova.

Under onsdagens prisceremoni delades SKAPA-talang för unga innovatörer ut till Joshua Romil, från inkubatorbolaget Smakk. Smakk har tagit fram ”ett tinder för vardagens enkla arbetsuppgifter” och vill förändra arbetsmarknaden när det gäller förmedling av små tjänster.

Juryns motivering:

”Vinnaren har en övertygande idé om hur en del av dagens problematik kring arbetslöshet och odeklarerade arbeten kan lösas. Med utgångspunkt i att viljan och behovet av att köpa sig fri från små, enkla arbetsuppgifter i vardagen ökar, har skaparna bakom idén designat en lösning som gör det ”lätt att göra rätt” för både arbetstagare och uppdragsgivare i vardagen. På denna digitala plattform finns ett stort fokus kring användarvänlighet, jämlikhet i form av icke-diskriminerande logiker och i säkerhet genom skyddsnät och försäkringar. Vinnaren av SKAPA Talang - unga entreprenörer, i Jönköpings län 2020 är Joshua Romil och teamet bakom Smakk!”

Vi vill vara ett företag som går i bräschen för en hållbar GIG-ekonomi och vi är tacksamma att få ta emot det här priset och se att det finns fler som delar tanken om att vår idé är en bra väg framåt, sa Robert Heurlin, CEO på Smakk, efter prisutdelningen.

Går vidare till den nationella tävlingen

Länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer får 10.000 kronor vardera samt deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen. Den eller de nationella vinnarna av SKAPA-priset delar på en total prissumma på 500.000 kronor och vinnarna av SKAPA-talang för unga innovatörer tilldelas 125 000, 75 000 eller 50 000 kronor. De nationella vinnarna presenteras på SKAPA Innovationsgala den 12 november.

-De senaste åren har priserna regnat över Jönköpings län under den nationella SKAPA-prisutdelningen. Årets länsvinnare visar på att vår region har mer att ge, med riktigt starka kandidater även denna omgång. På Science Park tycker vi dessutom att det är lite extra roligt att få uppmärksamma unga innovatörer genom priset SKAPA talang och vi önskar vinnarna lycka till i finalen i Stockholm, säger Emilia Sundberg, länsordförande för SKAPA’s jury i Jönköpings län.

Vi önskar Multi4 och Smakk stort grattis och lycka till i den nationella tävlingen!


Om Science Park

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Henning Lindberg
Affärsutvecklare och ansvarig för Science Parks inkubator
Henning Lindberg