2023-02-03 06:35Pressmeddelande

Här är ledarna som har chansen att bli Årets unga ledande kvinna 2022

18 kvinnor står tillsammans i en stor fabrikslokal. Lokalen är ljus och kvinnorna står framför stora fönster.

För åttonde året i rad ska Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län utses. Av 141 nominerade har 21 nya ledarförebilder tagit plats på listan. De är födda mellan 1987 och 1997 och representerar organisationer, kommuner och föreningar såväl som storbolag och startups. Den 2 mars presenteras vinnarna i två olika kategorier på en prisceremoni på Elmia.

Det är positivt att jämställdheten vad gäller ledare har förbättrats i Jönköpings län de senaste åren. Glädjande är även att det under nomineringsperioden för första gången kom nomineringar från alla kommuner i länet. Bra jobbat Jönköpings län! Det hade varit fantastiskt att anse oss klara med detta arbete, men tyvärr ser vi ut att behövas ytterligare ett tag då Jämställdhetsbarometern visar att chefer upplever att jämställdhetsarbetet prioriteras lägre idag än för fem år sedan och var femte chef svarar att jämställdhetsarbetet inte längre är en prioriterad fråga på arbetsplatsen, säger Linda Pålsson på Science Park Jönköpings län som är en av utmärkelsens projektledare.

En lista på 141 nominerade har till slut blivit 21 personer som nu tar plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna. Sedan 2019 drivs projektet av Science Park tillsammans med Handelskammaren Jönköpings län och i år är även Region Jönköpings län med i arbetet.

Jag är så glad och stolt att vi från Region Jönköpings län får vara delaktiga i detta viktiga projekt som lyfter kompetenta ledarförebilder. För oss som jobbar med och för utvecklingen av vårt län är det oerhört inspirerande att få ta del av dessa framgångsrika ledares insatser och arbetsresultat. Imponerande!, säger Lena Larking, Regional utveckling på Region Jönköpings län.

Bred representation från Jönköpings län

Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer och föreningar som offentlig och privat verksamhet. Med på listan finns bland annat grundaren av en startup, en hållbarhetschef inom bilbranschen, flera enhetschefer inom vården och en ledare inom föreningslivet.

Maria Göransdotter Marklund, marknadsansvarig på Science Park och projektledare för Årets unga ledande kvinna, är nöjd med listan som Poolia utsett efter ett gediget urvalsarbete:

Listan är inte bara en otrolig källa för valberedningar och rekryterare när de söker kandidater, experter eller föreläsare. Det är en lista med kompetenta ledarförebilder som också inspirerar potentiella framtida ledare i Jönköpings län. Ser vi till helheten på listan hittar vi förebilder inom olika branscher och organisationer som kan inspirera till många olika typer av ledarskap.

Clara Ericsson, Kommunikatör på Handelskammaren Jönköpings län, är en av projektledarna och imponeras av den höga nivån på årets lista.

Jag är otroligt imponerad av alla som kommit med på årets lista och det är viktigt för oss som jobbar för länets företag att få möjlighet att lyfta dem i detta forum. De är ledarförebilder som inspirerar sin omgivning och som kan visa upp fantastiska resultat av sitt ledarskap.

Två pristagare utses på ceremoni på Elmia i mars

Den 2 mars kommer två personer prisas lite extra under en prisceremoni på Elmia, där vinnarna av Årets unga ledande kvinna och Årets unga styrelsetalang presenteras.

Här är alla 21 nominerade

 • Amanda Högberg Bitici (född 1992), HR-chef, Sesol AB, Jönköping
 • Caroline Lilja (född 1994), Supply Chain Manager på Husqvarna Group, Jönköping
 • Eliza Sjöberg (född 1992), IT-Chef/Förvaltningschef, Flintab AB, Jönköping
 • Felicia Trabelsi (född 1992), Områdeschef för klinisk Patologi och Cytologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping
 • Hanna Erlandsson (född 1990), Försäljningsområdeschef, distrikt Öst, SEB Pension & Försäkring, Jönköping
 • Hanna Skogefors (född 1993), HR Business Partner för Bufab Sweden AB & Business Unit Nordic, Värnamo
 • Ida Boman (född 1988), Enhetschef och jämlikhetsansvarig, Toxic Interactive Solutions, Jönköping
 • Ida Hiben (född 1990), Baskettränare, Brahe Basket, Jönköping
 • Isabela Lucas (född 1990), Hållbarhets- och Kvalitetsansvarig, HAGS Aneby AB, Aneby
 • Jingyi Zhang Edenborg (född 1989), Inköpschef, Tenzo, Gislaved
 • Johanna Rydin (född 1987), Klinikchef och tandläkare, Värnamo Folktandvård, Värnamo
 • Johanna Serrander (född 1991), Projektledare, Sweco, Jönköping
 • Jonna Stengel (född 1989), Områdeschef, Samhall, Nässjö
 • Kristina Almaleh (född 1987), VD och ägare, Smålands Hemvård AB, Jönköping
 • Lovisa Leijonklo (född 1991), Hållbarhets- och varumärkeschef Nybergs Bil, Jönköping
 • Malin Larsson (född 1995), Tf. Produktionschef, SAAB Training & Simulation, Jönköping
 • Maria Liljeqvist (född 1994), Enhetschef hemtjänst Jönköpings kommun, Jönköping
 • Mirna Krsek (född 1990), Klinikchef och tandläkare, Rosenlund Folktandvård, Jönköping
 • Nora Tegnér (född 1997), Enhetschef i hemtjänsten, Jönköpings kommun, Jönköping
 • Rosita Garic (född 1987), Områdeschef för hälso- och sjukvård, Vaggeryds kommun, Vaggeryd
 • Sofie Hellström (född 1991), VD och medgrundare, OICAN WEAR, Jönköping

Motiveringarna till de nominerade hittar du på aretsungaledandekvinna.se.

Vad får vinnarna?

Vinnaren av Årets unga ledande kvinna presenteras den 2 mars och vinner den ärofyllda titeln, ledarskapscoaching genom Combitech samt ett årskort och PT-timmar på Friskis.

På ceremonin presenteras också Årets unga styrelsetalang, som får en styrelseutbildning av och medlemskap i StyrelseAkademien samt tar plats som adjungerad styrelseledamot inom investmentbolaget North Castle. Samtliga ledarförebilder får möjlighet att åka på en gemensam resa fylld av kunskap, inspiration och nätverkande.

I fjol utsågs Therese Salmonsson till Årets unga ledande kvinna 2021. Tidigare vinnare är:

 • Agnesa Selmani (2020)
 • Era Gerguri (2019)
 • Helén Truong (2018)
 • Filicia Björkman (2017)
 • Eva Skogeryd (2016)
 • Jennie Wall (2015)

Fakta Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna är ett initiativ som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 185 kvinnor tagit plats på listan genom åren. Utmärkelsen drivs av Science Park, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings län och möjliggörs genom projektets partnerföretag.Om Science Park

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Maria Göransdotter Marklund
Marknadsansvarig
Maria Göransdotter Marklund
Marknadsföring, kommunikation och varumärke
Linda Pålsson
Affärsutvecklare, ansvarig community
Linda Pålsson

Relaterade nyheter