2019-09-18 12:12Pressmeddelande

Digitalt sadelregister och sorteringsmaskin för byggavfall utsedda till länets främsta innovationer

Den 18 september tog Karolina Malmlöw, Sellamigo och Conny Norman, Robowaste emot SKAPA-talang för unga innovatörer samt SKAPA-priset i Jönköpings län 2019. Prisutdelare var landshövding Helena Jonsson.Den 18 september tog Karolina Malmlöw, Sellamigo och Conny Norman, Robowaste emot SKAPA-talang för unga innovatörer samt SKAPA-priset i Jönköpings län 2019. Prisutdelare var landshövding Helena Jonsson.

Under onsdagen delades det prestigefyllda SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer ut vid en högtidlig ceremoni på Residenset i Jönköping. Vinnare blev två av Science Parks inkubatorbolag – Conny Norman på Robowaste samt Karolina Malmlöw på Sellamigo, som tog emot utmärkelserna av landshövding Helena Jonsson.

SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Årets vinnare, Conny Norman från Science Park-bolaget Robowaste, tilldelades utmärkelsen för sin sorteringsmaskin som ska hjälpa byggavfallshanterande företag att omvandla kostnader till intäkter genom automatiserad sortering.

Juryns motivering:

”Genom att kombinera entreprenörens uppfinningsrikedom och kluriga lösningar med avancerad teknologi och mångårig forskning, har företaget tagit fram en unik produkt som kommer att förändra dess bransch. Innovationen bidrar till ett mer hållbart samhälle genom en effektiv hushållning av resurser. För kunden kommer denna uppfinning dessutom att kunna skapa intäkter av det som tidigare varit kostnader. Genom innovationshöjd, ett kunnigt och dedikerat team och ett teknikmässigt försprång, kommer denna revolutionerande lösning att skapa värde, inte bara för företag, utan också för samhället i stort.

SKAPA-talang för unga innovatörer

Eftersom var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år, vill SKAPA uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling. 2011 lanserades därför utmärkelsen SKAPA-talang för unga innovatörer. Bakom priset står Vinnova.

Under onsdagens prisceremoni delades SKAPA-talang för unga innovatörer ut till Karolina Malmlöw, från Science Park-bolaget Sellamigo för sin digitala tjänst som förhindrar sadelstölder.

Juryns motivering:

”Med ett brinnande engagemang, som grundar sig i egna erfarenheter, har entreprenören tagit sig an en viktig samhällsutmaning. Varje år drabbas en stor mängd privatpersoner, föreningar och företag, såväl här i Sverige som internationellt, av ett gemensamt problem. Med kunskap om den specifika branschen, och en beslutsamhet i att försvåra för den organiserade brottsligheten, har entreprenören skapat en smart, digital och helt unik tjänst som bygger på befintliga branschstandarder.”

Går vidare till den nationella tävlingen

Länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer får 10.000 kronor vardera samt deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen. Den eller de nationella vinnarna av SKAPA-priset delar på en total prissumma på 500.000 kronor och vinnarna av SKAPA-talang för unga innovatörer tilldelas 125 000, 75 000 eller 50 000 kronor. De nationella vinnarna presenteras på SKAPA Innovationsgala den 14 november.

Vi önskar Conny, Robowaste, Karolina och Sellamigo stort grattis och lycka till i den nationella tävlingen!


Om Science Park

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Emilia Sundberg
Affärsutvecklare
Emilia Sundberg
Ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län, ordförande i SKAPA-prisets länsjury