2018-11-09 11:53Pressmeddelande

Full pott för Jönköping under nationella finalen av Sveriges största uppfinnarpris

Joakim Staberg och Ahmed Mireé på Science Park-bolagen Coloreel och Progressive Safety blev utsedda till Årets innovatör och Årets unga innovatör för sina innovationer.Joakim Staberg och Ahmed Mireé på Science Park-bolagen Coloreel och Progressive Safety blev utsedda till Årets innovatör och Årets unga innovatör för sina innovationer.

Under torsdagen delades SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer ut i den nationella finalen vid SKAPA Innovationsgala som arrangerades på mässan Eget Företag i Stockholm. Jönköpings län tog under kvällen hem hela fem utmärkelser och nationell vinnare av Årets innovation, tilldelades Joakim Staberg på Science Park-bolaget Coloreel för sin trådinfärgningsenhet för textilbranschen. Utöver äran och ett diplom tilldelades vinnaren 500 000 kronor i prispengar.

– Det är jättekul att bli uppmärksammad på det här sättet. Det är en fantastiskt trevlig tillställning och jag är mycket imponerad av juryn för SKAPA-priset som verkligen gjorde sin hemläxa och tittade på det vi skapat, vilket är anledningen till att jag står här i dag som Årets innovatör, säger Joakim Staberg om vinsten.

SKAPA-priset för unga innovatörer

Stiftelsen SKAPA delade också ut ett innovationspris till personer födda mellan 1988 och 1999, SKAPA-priset för unga innovatörer. Första pris, på 125 000 kronor, delades ut till Ahmed Mireé på Science Park-bolaget Progressive Safety som förutom utmärkelsen Årets unga innovatör även fick en prischeck på 125 000 kronor för sin E-Z Pin, en säkerhetssprint för handbrandsläckare.

Syftet med utmärkelsen SKAPA-priset för unga innovatörer är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer. Utmärkelsen är en satsning av Vinnova.

Innovationsgalan, föregicks av ett event där de tävlande bidragen fick pitcha sina affärsidéer inför en jury. Ahmed Mireé tog här även hem priset för den bästa presentationen av sin idé.

– Det är väldigt stort, det största jag varit med om i form av att få utmärkelser. Väldigt glad för att vinna även pitch-priset och prestera bra på scen, då jag tävlade mot de andra länen i Sverige, säger Ahmed Mireé om vinsten.

Jönköping landets mest innovativa län

Under kvällen blev Jönköpings län utsett till landets mest innovativa län. Priset togs emot av Landshövding Helena Jonsson. Almi-rådgivare Marita Webeklint fick ta emot priset för bästa uppfinnareföreningen som gick till FUF i Värnamo och Finnvedens Uppfinnarförening.

  • Nationell vinnare Årets innovation: Joakim Staberg, 500 000 kronor
  • Nationell vinnare Årets unga innovatör: Ahmed Mireé, 125 000 kronor
  • Bästa presentationen av idé: Ahmed Mireé, 3000 kronor
  • Landets mest innovativa län: Jönköpings län
  • Landets bästa uppfinnarförening: Finnvedens Uppfinnarförening

Juryns motiveringar

Om utnämningen av Joakim Staberg, vinnare av SKAPA-priset på 500 000 kronor:

Dagens trådinfärgningsfabriker kan endast färga tråd i en enda solid färg. Med Coloreel-tekniken kan man få en snabb och högkvalitativ infärgning av en textil tråd samtidigt som tråden används i produktion. Den första produkten som ska lanseras baserad på denna teknik är det banbrytande trådinfärgningstillbehöret Coloreel Embroline som kan användas i befintliga brodyrmaskiner. Genom att färga en vit tråd under pågående brodyrproduktion ger Coloreel en fullständig frihet att skapa unika brodyrer utan några begränsningar i användningen av färger. Denna teknik bidrar inte bara till ökad effektivitet i hantering utan på ett innovativt sätt även till den svenska textilbranschens effektivitet, utveckling och tillväxt.

Om utnämningen av Ahmed Mireé, vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer på 125 000 kronor:

Sommarens bränder har aktualiserat allmänhetens medvetenhet om bland annat behovet av brandsläckare. E-Z Pin är en sprint som kan användas som en extra anordning till vanliga handbrandsläckare och som medför ett enklare, snabbare och effektivare sätt att avlägsna säkerhetssprinten. Vid den stress som oftast uppstår vid brand är det inte ovanligt att man griper över både mothåll och utlösningsgrepp vilket blockerar sprinten och försenar släckningen. E-Z Pin är en sprint med plastgrepp som går att avlägsna även om man håller både utlösare och mothåll i samma handgrepp. Sprinten är etablerad på den nordiska marknaden och har EN-godkännande och varumärkesskydd.

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

www.stiftelsenskapa.se

Science Park Jönköping - gör något stort med dina idéer

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Om Science Park

Vi arbetar aktivt och engagerat med att hjälpa ditt företag hitta rätt affärsmodell, team, förutsättningar för internationell expansion och kapital för tillväxt. Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Maria Göransdotter Marklund
Marknadsansvarig
Maria Göransdotter Marklund
Marknadsföring, kommunikation och varumärke
Gustav Österström
VD
Gustav Österström
Fredrik Göransson
Ansvarig Science Park i Jönköpings Län
Fredrik Göransson
Linda Pålsson
Affärsutvecklare, ansvarig community
Linda Pålsson
Martin Harbäck
Affärsutvecklare, ansvarig inkubatorn
Martin Harbäck