Som det centrala medinflytandeorganet för Sveriges totalförsvarspliktiga har Pliktrådet uppgiften att företräda alla som genomför grundutbildning med värnplikt och utveckla deras utbildning. Pliktrådet har under utbildningsåret 23/24 genomfört 39 förbandsbesök, vilket har gett en unik insyn i de värnpliktigas vardag och utbildningsförhållanden. Pliktrådet har besökt samtliga regementen, flottiljer och skolor med grundutbildning mellan den 26 september och den 22 november och sammanställt sina initiala intryck i en halvårsrapport.
Pliktrådet konstaterar att inrycket under sommaren minst sagt var ansträngt. Ur besöken har det, utöver brister på redan känd materiel, även visat sig finnas brister i såväl kvantitet som funktionalitet på annan materiel.
Under besöken har Pliktrådet noterat att medinflytandesystemet fortfarande inte nyttjas till sin fulla potential. Bland annat har flera organisationsenhet gått tre till fyra månader utan att utbilda sina värnpliktiga i medinflytande. Detta gör att de värnpliktiga hålls omedvetna om de påverkansmöjligheter som finns och organisationsenheten begränsar förutsättningarna att uppmärksamma, hantera och förebygga oönskade händelser.
Förväntningar och delgiven information till enskild värnpliktig om dess befattning eller utbildning är fortsatt otillräcklig eller felaktig. Under besöken har det uppmärksammats att det finns värnpliktiga som under veckor stått utan befattning, då den befattning de skrevs in för inte längre utbildas. Detta leder till frustration och ett minskat förtroende för organisationen, då de värnpliktiga uttrycker att de tas för givna och lovas saker som inte uppfylls.
Pliktrådet ser ett fortsatt behov av att arbeta både proaktivt och reaktivt med att hantera destruktiva beteenden inom Försvarsmakten. Det har främst uppmärksammats genom de samtal Pliktrådet fört med värnpliktiga ute på förbanden.
För att utbilda krigsdugliga soldater krävs det att de får rätt förutsättningar för att kunna ta till sig utbildningen på bästa möjliga sätt. Detta möjliggörs bland annat genom tid för återhämtning och reflektion. Att delge de värnpliktiga scheman över utbildningen, möjliggöra goda transporter till och från förbandet, samt ta vara på den tillgång soldathemmen är för de värnpliktiga är några enkla förbättringar som kan göras för resterande tiden av värnpliktsutbildningen 23–24.
Hela rapporten går att ta del av på Pliktrådets hemsida
Pliktrådet representerar Sveriges totalförsvarspliktiga under grundutbildning, deras intressen och deras åsikter. Pliktrådet för deras talan gentemot samhället och svenska myndigheter, däribland politiken och Försvarsmakten.