Pliktrådet har under hösten besökt två tredjedelar av alla förband för värnpliktskullen 23 – 24. Återstående förband kommer besökas under kommande veckor, men vi kan redan nu konstatera att bristerna är många och påtagliga. Den materiel och personlig utrustning som vi flaggade brist för i samband med inryck har till viss del levererats till förbanden, men det finns fortfarande förband som står utan materiel som behövs för värnpliktsutbildningen.
Det Pliktrådet anser som mest akut är bristen på funktionsdugliga skyddsglasögon. Vi har under förbandsbesöken stött på befäl som under skarpskjutningar uppmanar sina värnpliktiga att “skjuta på känsla” eller skjuta utan skyddsglasögon. Detta på grund av att de felaktiga glasögon som tilldelats immar igen direkt vid användning. Befälen tvingas välja mellan att utbilda sina värnpliktiga för krigsuppgiften, eller avbryta utbildningen. Situationen är varken rättvis mot de värnpliktiga eller befälen.
Under besöken har vi stött på sjukdomsutbrott av rosfeber och svinkoppor. Förbandens lokala vårdcentraler (Försvarshälsan), har informerat oss om att dessa sjukdomar ofta uppstår vid nedsatt immunförsvar under längre tid. Vi kan konstatera att värnpliktiga vittnar om att de gått blöta flera dygn då de saknat ordentliga regnställ och kängor anpassade för svenskt klimat. Värnpliktiga har också varit tvungna att låna kläder av varandra vilket också kan ha bidragit till smittspridning.
Södra skånska regementet, P 7, publicerade en video på Instagram den 18 oktober: “Utrustningsfrågan: den anställde soldaten” där anställda soldater berättar om att de införskaffat utrustning för flera tusentals kronor för att tillmötesgå deras behov. Detta är något värnpliktiga varken kan eller får göra under sin utbildning. De är styrda att endast använda den utrustning dem blir tilldelade och kan inte kräva ersättning om egeninköpt materiel skulle användas.
Problemet med underkläder för värnpliktiga kvinnor är fortfarande inte löst. Det finns just nu endast en trosmodell som majoriteten av de kvinnliga värnpliktiga anser är funktionsduglig. Tyvärr råder en kvantitativ brist på denna vilket innebär att majoriteten av de kvinnliga värnpliktiga tvingas använda trosor som ger dem skavsår. Försvarsmaktens argument för att inte byta ut dessa trosor är att det nya uniformssystemet Markstridsuniform 24 (MSU 24) har underkläder anpassade för kvinnor. Ännu har ingen MSU24 levererats.
Kroppsskydd 23D, är specifikt framtaget för kvinnor, var lovade till förbanden vecka 26. Ännu har inte någon värnpliktig kvinna tilldelats kroppsskyddet.
Den oro som kvarstår är kortsiktigheten i de lösningar som Försvarsmakten presenterar. Man har nu 10 000 regnställ på centrallagret som börjar levereras till förbanden, men vad är planen framåt?
De värnpliktigas låga förtroende för materialhanteringen inom Försvarsmakten är befogat. Vi har och kan tydligt presentera de konsekvenser materielbristen får på värnpliktsutbildningen. Det rör sig om direkta effekter som påverkar såväl utbildningsmiljön och inlärningsförmågan, som de värnpliktigas hälsa negativt.
Alice Nilsson, Ordförande
070-848 61 84
alice.nilsson@pliktradet.se
Yasmine Malla, Ansvarig Materiel och Personlig utrustning
070-848 61 29
yasmine.malla@pliktradet.se
Pliktrådet är det centrala medinflytandeorganet för totalförsvarspliktiga under grundutbildning. Varje år besöker vi alla sveriges värnpliktsutbildande förband för att granska utbildningen och samtala med värnpliktiga. På så sätt får vi en helt unik bild över värnpliktsutbildningen som grundar sig i direkta samtal mellan värnpliktiga och besök i verksamheten.