2022-06-21 06:30Pressmeddelande

Terminal 5 på Arlanda byggs ut i limträ

Byggnation på ArlandaBild: Swedavia

Det pågår en om- och tillbyggnad av Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport, där bland annat en ny marknadsplats byggs. Som del av den nya marknadsplatsen får terminalen en tillbyggnad med limträstomme som ska innehålla en ny café- och restaurangdel. Martinsons har levererat och monterat stommen till tillbyggnaden, som också kommer att få stora glaspartier med vyer över start- och landningsbanor.

– Det blir enormt vackert med en särskiljande arkitektur med v-formare pelare helt i synligt limträ. Det är hedrande att få vara med och skapa ett av de första intrycken av Sverige som besökare möts av, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

Det handlar om närmare 1000 kubikmeter limträpelare som levererats på 20 lastbilar. Montaget har skett på ”airside”, den sida där flygen går. Det har inneburit stora hänsyn till bland annat säkerhet, i nära samarbete med entreprenören Skanska och beställaren Swedavia.

– Både när det handlat om projektledning och montage har det funnits många säkerhetsaspekter att ta hänsyn till. Varje last som kommit in på området har varit planerad på minutnivå och varje byggdel har varit noga dokumenterad.

För Martinsons är projektet väl anpassat för företagets erbjudande. Vid sidan om leveransen och montaget av stommen i limträ innefattade uppdraget även projektering av konstruktionen och bygghandlingar.

– Vi har en bred erfarenhetsbank att ösa ur vilket blir särskilt viktigt i ett sådant här projekt. Det bjuder på utmaningar både när det handlar om konstruktionen byggplats, förklarar Jonas.

Tillbyggnaden beräknas vara klar 2023.


Om Martinsons

Martinsons levererar byggsystem i limträ och KL-trä för alltifrån sporthallar, affärslokaler och lantbrukshallar till höga flerbostadshus, kontorsbyggnader och broar. Verksamheten inkluderar såväl utveckling och konstruktion, som försäljning, projektstyrning och montage. Martinsons är en del av Holmen och kontoren finns i Umeå, Bygdsiljum och Skellefteå, med ca 50 anställda och en omsättning på närmare 400 miljoner kronor. www.martinsons.se


Kontaktpersoner

Jonas Lindgren
Key Account Manager
Jonas Lindgren