Om oss i media

Senaste bloggposter

Om World Jewish Congress nordiska kontor

World Jewish Congress (WJC) Stockholmskontor, med fokus på de nordiska länderna, öppnade i september 2020. Med lokal representation avser WJC att kunna bidra till att säkerställa ett rikt judiskt liv i de nordiska länderna även i framtiden. Både Judiska Centralrådet och den svenska regeringen har uttryckt att man varmt välkomnar återöppnandet. Petra Kahn Nord är WJC:s representant i Norden.

WJC är den demokratiska och internationella organisation som representerar judiska församlingar och organisationer i över 100 länder runt om i världen. WJC företräder judiska församlingars intressen gentemot regeringar, parlament, internationella organisationer och andra trosuppfattningar. Judiska Centralrådet i Sverige är exempelvis medlemmar i WJC. WJC representerar det judiska folkets mångfald och är politiskt obundet.  

Återöppnandet av WJC-kontoret i Sverige har historisk signifikans. World Jewish Congress svenska sektion etablerades av Gilel Storch som flydde till Sverige 1940. Storch genomförde ett flertal hjälp- och räddningsinsatser av judar från de nazistiska koncentrationslägren, och möjliggjorde Raoul Wallenbergs räddning av ungerska judar i naziockuperade Ungern under Förintelsen. I februari 1945 upprättade Gilel Storch kontakt med SS-chefen Heinrich Himmler via en mellanhand. I april åkte Norbert Masur, svensk WJC-representant, i hemlighet till Tyskland för att träffa Himmler. Genom förhandlingar med nazistledaren och de efterföljande samtalen med chefen för Svenska Röda Korset, Folke Bernadotte, kunde WJC rädda 4500 kvinnliga fångar från koncentrationslägret i Ravensbrück. Cirka hälften av dessa kvinnor, som hade deporterats till Tyskland från över fyrtio länder, var judar. 

 WJC:s fjärde världskonferens genomfördes under Storchs ledarskap i Stockholm 1959.  

Kontaktpersoner

Nordisk representant för World Jewish Congress
Petra Kahn Nord