2023-05-23 08:29Pressmeddelande

WaterAid och Lindex lanserar nytt samarbete inför mensdagen

Fyra flickor går utanför en ny toalettanläggning vid sin skola i Östtimor.Fyra vänner på en skola i Östtimor. Här har WaterAid installerat rinnande vatten och nya toaletter. Bild: WaterAid/ Tariq Hawari.

Flickor och kvinnor exkluderas från samhällen i stora delar av världen enbart på grund av att de har mens. Inför internationella mensdagen den 28 maj lanserar WaterAid och modeföretaget Lindex ett samarbete som ska bidra till att motverka mensfattigdom och öka kunskap om menshälsa. 

Trots att mens är en del av vardagen för omkring 300 miljoner kvinnor och flickor är det något som på många håll i världen är omgärdat av skam, tabu och stigma, vilket leder till att flickor och kvinnor exkluderas från utbildning, arbete och andra aktiviteter under sin menstruation. Samtidigt saknar var tredje skola i världen toaletter och omkring 88 procent av alla flickor och kvinnor i världen har inte tillgång till kommersiella mensskydd när de har mens. 

Nytt samarbete mellan WaterAid och Lindex 

Modeföretaget Lindex och organisationen WaterAid lanserar nu ett nytt samarbete som bland annat innebär att WaterAid får två procent av intäkterna från försäljningen av menstrosor från femtech-varumärket Female Engineering. Pengarna kommer att gå till att motverka mensfattigdom och främja utbildning om menshälsa i länder där stigma kring mens leder till att flickor och kvinnor exkluderas från skola, arbete och samhället i stort.  

Totalt beräknas detta leda till att Lindex kan stödja WaterAids arbete med cirka 1 miljon SEK, vilket motsvarar rent vatten för 5 000 personer eller utbildning i menshälsa för 1 300 skolklasser. 

Lindex insats genom Female Engineering är ett utmärkt exempel på hur företag kan bidra till att sätta ljuset på rätten till menshälsa. Vi är så glada och tacksamma för vårt partnerskap med Lindex och deras betydelsefulla engagemang för kvinnors hälsa och välbefinnande,” säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare på WaterAid. 

Internationella mensdagen är viktig för oss att uppmärksamma eftersom kvinnan och hennes behov är kärnan i allt vi gör. Att kunna prata öppet kring något så naturligt som mens är avgörande för att få bort tabustämpeln. Vi vill att alla kvinnor ska känna sig självsäkra alla dagar i månaden och inte låta mens hindra dem från att nå sin fulla potential. Genom att belysa detta viktiga ämne och skänka en del av försäljningen av menstrosor från vårt varumärke Female Engineering, gör vi skillnad. Samarbetet med WaterAid är ett exempel på hur vi arbetar aktivt med Lindex högre syfte – att stärka och inspirera kvinnor överallt,” säger Susanne Ehnbåge, VD på Lindex. 

Fakta om mens 

Utan tillgång till kommersiella mensskydd tvingas man istället ta det som finns till hands – exempelvis trasor, gräs, aska, tidningspapper eller toalettpapper. I urbana slumområden är det inte ovanligt att flickor letar efter använda mensskydd på soptippar och tvättar dem för eget bruk, något som är både obekvämt och ohygieniskt. 

  • I låginkomstländer saknar över hälften av alla skolor toaletter. 

  • Mer än en miljard kvinnor, var tredje kvinna på jorden, saknar tillgång till en toalett.  

  • När tillgången till vatten, toaletter och hygien saknas i skolor och arbetsplatser försvinner möjligheten att sköta sin menshälsa, vilket kan leda till att flickor slutar skolan och kvinnor har svårt att arbeta under sin menstruation.  

  • En rapport från Världsbanken visar att varje extra år av skolgång leder till en ökad inkomst i framtiden med 8–10 procent. 

  • 50–90 procent av flickor som går i skolan lider av smärta i samband med att de har mens. 

Bloody Queen och WaterAids arbete med menshälsa 

WaterAid arbetar bland annat med att säkerställa att flickor och kvinnor har tillgång till fungerande toaletter, mensskydd och kunskap om menshälsa i över 30 länder runt om i världen. Organisationen arbetar med menshälsa i exempelvis Etiopien, Bangladesh, Malawi, Pakistan och Nepal. 

Just nu pågår vår kampanj Bloody Queen som uppmärksammar vad som händer när kvinnor och flickor tvingas vara frånvarande på grund av att de har mens. Kampanjen är ett samarbete med Sveriges Schackförbund och konstnären Evelina Kroon. Läs mer om kampanjen här.

Bloody Queen, ett schackspel designat av konstnären Evelina Kroon. Foto: MOG STUDIO

Bloody Queen, ett schackspel designat av konstnären Evelina Kroon. Foto: MOG STUDIO

Kontakta oss

För mer information eller för att boka en intervju, kontakta pressekreterare Louise Myrseth på 079-006 33 39 eller louise.myrseth@wateraid.se.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom förbättrad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för att fler människor ska få hållbar tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. WaterAid finns i 33 länder och sedan starten 1981 har över 28,5 miljoner människor fått tillgång till rent vatten, 29 miljoner fått tillgång till toaletter och över 27,8 miljoner tillgång till hygien som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.


Kontaktpersoner

Louise Myrseth
Kommunikationschef
Louise Myrseth