2020-11-09 11:08Pressmeddelande

Nödvändigt med förlängda stöd för jobb och företag i besöksnäringen

Foto: Peter KnutssonFoto: Peter Knutsson

Efter hårda påtryckningar från Visita är det bra att regeringen agerar och förlänger stöd och skjuter på anstånden på skatten. Men att sänka taket för omställningsstödet med nästan 90 procent riskerar att slå ut stora företag.

Visita har arbetat hårt för att regeringen och samarbetspartierna ska förlänga omställnings- och permitteringsstödet och skjuta på anståndet på skatten för att rädda jobb och företag i besöksnäringen. Dagens besked från regeringen välkomnas och var nödvändiga för att inte ytterligare tusentals människor i besöksnäringen skulle förlora jobbet i närtid.

- Visita har jobbat intensivt för förlängda stöd och uppskjutet anstånd och det är glädjande att regeringen lyssnat på oss. Nu ska vi undersöka detaljerna och det är viktigt att stöden fortsätter om pandemin blir ännu längre men dagens besked kommer rädda jobb och företag i besöksnäringen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

I regeringens förslag om förlängt omställningsstöd för perioden aug-okt är maxtaket för stöd 30 miljoner per företag. Det är en minskning med nästan 90 procent från nuvarande nivåer och kommer slå med stor kraft mot de största arbetsgivarna.

- Det här är stora och i grunden livskraftiga företag som ger jobb till tusentals människor över hela Sverige. Att nästan ta bort stödet för dem är oerhört märkligt och riskerar att ännu fler förlorar jobbet, säger Jonas Siljhammar.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.