2021-02-24 17:32Pressmeddelande

Nedstängda serveringsställen kräver förstärkt stöd

Att alla serveringsställen behöver stänga klockan 20.30 slår mot jobb och företag i hela Sverige. Nu måste ett riktat stöd komma till de drabbade företagen.
 
Dagens besked att alla serveringsställen måste stänga klockan 20.30 kommer ha stor påverkan på jobb och företag i besöksnäringen över hela Sverige. För att så många företag som möjligt ska finnas kvar när det vänder krävs stärkt stöd.
- Redan utlovade stöd måste betalas ut skyndsamt och likaså behövs ett besked om direkt stöd till de företag som genom begränsningarna i praktiken får ett näringsförbud. Tiotusentals jobb står på spel, många av dem för unga, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.
 
50 000 jobb borta
Alkoholstoppet har haft en kraftig påverkan på besöksnäringen och i december hade 50 000 människor förlorat jobbet, jämfört med samma månad året före. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten varit tydlig med att det inte sker någon omfattande smittspridning på serveringsställen.
 
- Jag har den största respekt för behovet av att minska smittan, men Folkhälsomyndigheten har gång på gång sagt att smittspridning på serveringsställen är nästan obefintlig. Jag vill ha en förklaring kring till varför serveringen måste sluta just klockan 20.30, mitt under gängse middagstid, säger Jonas Siljhammar.

 Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.