2021-02-04 05:22Pressmeddelande

50 000 förlorade jobb i besöksnäringen i december

Antalet anställda i besöksnäringen minskade med 50 000 i december, jämfört med samma månad ett år tidigare. Det stora jobbraset kan till stor del förklaras av alkoholstoppet.

December är normalt en bra månad för besöksnäringen med bland annat julbord men blev förra året en katastrofmånad. Totalt minskade antalet anställda med 50 000 människor, jämfört med samma månad ett år tidigare. Det innebär att över var tredje jobb försvann jämfört med 2019, visar siffror från SCB:s Arbetskraftsundersökning som Visita tagit fram.

- December blev en nattsvart månad för besöksnäringen. Till stor del på grund av alkoholstoppet som i praktiken är ett näringsförbud som slår oerhört hårt mot jobb och företag, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Säker miljö på restaurang
Trots att Folkhälsomyndigheten flera gånger sagt att restaurang inte är någon riskplats för smittspridning har regeringen förlängt alkoholstoppet klockan 20 flera gånger under januari, vilket förvärrat situationen ytterligare.

- Alkoholstoppet saknar effekt på smittspridningen och måste bort. Dessutom krävs ett stöd som ersätter de drabbade företagen fullt ut och att redan utlovade stöd betalas ut omedelbart. Annars ökar risken för fler förlorade jobb och företag, säger Jonas Siljhammar.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.