2021-02-04 12:38Pressmeddelande

Alkoholstoppet skadar jobb och företag

Regeringen beslut att förlänga alkoholstoppet trots att smittspridningen på restaurang är nästan obefintlig skadar jobb och företag. Och nu måste det komma ett direkt stöd till alla de restauranger som tvingas stänga.

Trots att Folkhälsomyndigheten flera gånger sagt att smittspridningen på restaurang är nästan obefintlig (13:10 in i klippet) meddelade regeringen idag att alkoholstoppet klockan 20 förlängs.

- Det är orimligt att regeringen fortsätter med ett näringsförbud som förstör jobb och företag över hela Sverige när till och med deras egna experter säger att restaurang är en säker miljö, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

50 000 jobb borta
Sedan alkoholstoppet infördes har besöksnäringens kris fördjupats ytterligare. I december minskade antalet anställda i besöksnäringen med 50 000. Det innebär att mer än var tredje jobb försvann, jämfört med samma månad ett år tidigare. Och dagens besked från regeringen förvärrar läget ytterligare.

- Regeringen måste omedelbart presentera ett stöd som ersätter de drabbade företagen fullt ut och se till att redan utlovade stöd betalas ut. Det går inte att betala löner med löften utan det krävs pengar på kontot, säger Jonas Siljhammar.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.


Kontaktpersoner

Dan Jormvik
Pressansvarig
Dan Jormvik
Press- och mediekontakter