2022-12-21 07:49Pressmeddelande

16 bolag från Vindelns kommun med på listan över bästa tillväxt

Nils Sandström, vd och ägare, på Simab, är ett av 16 bolag från Vindelns kommun som kvalificerat sig på listan över bästa tillväxt under 2022.Nils Sandström, vd och ägare, på Simab, är ett av 16 bolag från Vindelns kommun som kvalificerat sig på listan över bästa tillväxt under 2022.

Det sjuder av liv bland företagen i Vindelns kommun. Inte mindre än 16 olika bolag är med på listan kreditupplysningsföretaget Synas Bästa Tillväxtslista över företag som utvecklats positivt under 2022.

Undersökningen har genomförts sedan 2007. Bolaget granskar boksluten från alla svenska aktiebolag och undersökningen omfattar tre kategorier; den kommun som har störst andel företag som nyanställt, ökat sin omsättning samt gått med vinst.

Utmärkelsen till Bästa Tillväxt räknas som en av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser inom svenskt näringsliv. Priset premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet i varje län. Företagsklimatet i Vindeln kommuns ger en fingervisning och inte minst ett kvalitetskvitto som signalerar att det finns gott om livskraftiga företag med framtidstro och tillväxtpotential inom näringslivet i kommunen.

Smide & Industrimontage AB (Simab)  är ett av de 16 företagen i Vindelns kommun som uppfyllt bedömningen i undersökningen. Det ensamägda bolaget har sin verksamhet på Avanäs Företagspark AB har lyckats manövrera och hitta nya intäktsmöjligheter år efter år och expanderat verksamheten successivt sedan starten 2015.

Trots tuffa förutsättningar i omvärlden med pandemi, krig och inflation har bolaget lyckats dubbla sin omsättning från knappt 1,5 miljoner kronor till 3 miljoner kronor under 2022.

Simab utför industrisvetsning, smideskonstruktioner till industrier, verkstäder och lokaler samt monterar och installerar kompletta enheter och detaljer i fastigheter, flerfamiljshus och industrilokaler.

Nils Sandström, vd och ägare, etablerade sitt företag i mindre skala för drygt sju år sedan och har sakta men säkert lyckats manövrerat in sitt företag på bygg- och bostadsmarknaden.

- Jag kände när jag startade min verksamhet en gång i tiden att det fanns potential. Jag började som inhyrd, men började ta egna jobb och köra eget när jag såg att det fanns en efterfrågan. Nu har jag utökat med två anställda och hoppas på att utöka verksamheten ytterligare. Jag har lite saker på gång som jag hoppas ska få företag att växa ytterligare, berättar Sandström hemlighetsfullt.

I Vindels kommun varvas småföretagarna med de stora industriföretagen som bland annat Rototilt Group AB och Indexator Rotator Systems AB. I Vindelns kommun finns det 1 333 företag registrerade varav 305 aktiebolag, 25 Handelsbolag och 998 Enskilda firmor

Företagsamheten är generellt hög, 15,8 procent av befolkningen driver företag och 2021 startades 35 nya bolag i kommunen

- Jag trycker att det blivit ett enormt uppsving i näringslivet sista två åren. Det finns en ambition och en vilja att sträva framåt, inte minst från kommunens sida. Så det är mycket som jag tycker positivt just nu, säger Nils Sandström.

Noterbart är att både Vindelngallerian AB och Fahlgrens Åkeri i Vindeln Aktiebolag är med på listan för andra året i rad.
- Vi har haft ett positivt år igen och är förvånade över antalet gästnätter fortsätter på samma nivå som vi haft de senaste åren. Vi ska fortsätta utveckla vår verksamhet och planera för att färdigställa och utöka vår hotellverksamhet med 5-6 rum till för att möta den ökade efterfrågan, säger Lennart Nyberg, vd, Vindelngallerian AB.

Här är alla företag i Vindelns kommun som uppfyllt alla tre kriterier i Synas undersökning:

 • Aktiebolaget Hällnäs Handelsträdgård             
 • Anders Karlssons Åkeri i Hälsingfors AB       
 • Fahlgrens Åkeri i Vindeln Aktiebolag             
 • Indexator Rotator Systems AB   
 • Kussjö Entreprenad AB              
 • Lars Anders VVS AB                 
 • Mattes Djurtjänst AB                  
 • Norrländsk Sjukvårdskonsult AB                     
 • Probec Elnät AB   
 • Protab Nordmaling Aktiebolag   
 • Protab Vindeln AB
 • RMK Rödå Mjölk & Kött AB    
 • Rototilt Group AB 
 • S Jonsson Entreprenad Aktiebolag                   
 • Smide & Industrimontage i Norr AB               
 • Tegsnäshus AB     
 • Vindeln Bostäder Aktiebolag     
 • Vindelngallerian AB                   
 • Vindelns Maskinservice AB       


Om Vindelns kommun

Här är livskvalitet en självklarhet och inte ett abstrakt begrepp. Vi alla håller ihop bygden. Här finns plats för eldsjälarna oavsett om de brinner för naturen, byn, idrotten, kulturen eller för sitt företag. I vår bygd finns arbetstillfällen inom kommun, stat och näringsliv. Här finns också goda möjligheter för de som vill starta och driva företag – och de är många. I Vindeln är det enkelt att bygga och bo och livet går ihop. Det är nära till arbetsplatsen både inom och utom kommunen, oavsett om vi reser iväg för dagen eller arbetar digitalt. När vi kommer hem efter arbetsdagens slut väntar ett rikt fritids- och kulturutbud.