2022-05-03 07:32Pressmeddelande

Västerbottensteaterns hyllade succéföreställning återvänder

Foto: Patrick DegermanFoto: Patrick Degerman

"Musikanternas uttåg" gjorde stor succé och lockade publik från hela landet då den hade världspremiär på Sara kulturhus i Skellefteå i vintras.
Nu står det klart att den kommer tillbaka – i exakt samma konstellation.
"Vad jag vet är den första gången i Västerbottensteaterns historia som en föreställning av denna storlek tas upp igen", säger Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Den 3 januari 2023 är det återigen dags för "Musikanternas uttåg" att inta Scen 2 i Sara kulturhus.
– Vi har fått förfrågningar från hela landet om att köra den här föreställningen igen. Den har blivit en attraktion både regionalt och i hela landet, säger Bobo Lundén som har regisserat föreställningen.

En andra chans
Den 17 november 2021 var det världspremiär för iscensättningen av PO Enquists epos om Skelleftebygden. Den spelades då med drygt 30 föreställningar. Nu är den tillbaka med 13 efterlängtade föreställningar.
Publikintresset var enormt senast den spelades och man tror att den kommer att få samma genomslag den här gången.
– På grund av pandemin tvingades vi tacka nej till fler än 1 000 personer som ville se föreställningen sist den gick. Därför känns det väldigt kul att kunna ge publiken och andra chanser. Det känns fantastiskt att den ska spelas igen och hela ensemblen är glada över det, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

Trots att föreställningen har sin grund i Skelleftebygden väcker den intresse i hela landet.
– Föreställningen väckte stort intresse nationellt senast den spelades och folk från andra städer reste hit för att se den. Jag ser själv jättemycket fram emot att sättet upp och kommer att gå och se den igen, säger Fransesca Quartey.

Alla skådepelare med
I ensemblen medverkar 13 skådespelare på scen. Nu när det åter sätts upp kommer det att vara med exakt samma personer som medverkade senast och den kommer att spelas på samma scen som sist. 
– Den enda skillnaden är att barnskådespelarna vuxit några centimeter, skrattar Bobo Lundén och fortsätter;
– Vi har skådespelare från hela Norden som är med i ensemblen, därför har det inte varit lätt att få igenom att köra föreställningen en omgång till. Men a lla har varit motiverade och hjälpts åt. Det visar på att det finns en stor vilja på att göra den här föreställningen igen. Det är vackert på något sätt. Jag har jobbat hårt för att den ska sättas upp igen. Det känns fantastiskt att det nu blir verklighet.

Biljettsläpp på fredag
​​​​Musikanternas uttåg är en rolig och grym verklighetssaga om arbetarrörelsens mödosamma framväxt bland sågverken längs norrlandskusten under nittonhundratalets början. I centrum av berättelsen återfinns människorna i Bureå och dess grannbyar.

Föreställningen kommer att spelas på Sara kulturhus 3-19 januari 2023. Biljetterna släpps nu på fredag ​​​​​​​​6/5 klockan 10.00 och kan bokas via tickster.com eller på Skellefteå Turistcenter. Mer information om alla föreställningsdatum finns på vasterbottensteatern.se.


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg