2020-04-03 06:50Pressmeddelande

Västerbottensteatern öppnar sin digitala scen VBT Play

Kreativiteten flödar på Västerbottensteatern under Coronkrisen och de digitala produktionerna samlas på VBT Play. Foto: Sofia Lindblom.Kreativiteten flödar på Västerbottensteatern under Coronkrisen och de digitala produktionerna samlas på VBT Play. Foto: Sofia Lindblom.

Nu klafsar clownerna i Tre systrar in på den digitala scenen när Västerbottensteatern idag presenterar VBT Play. Det är länsteaterns digitala satsning för att nå sin publik med kulturupplevelser i coronans tid. Förutom Tre systrar kan publiken kostnadsfritt även se digitala versioner av bland annat Gunnar Eklund i När prinsen kom till byn och UngHästens Improviserad Melodifestival.

Vi lever i en märklig tid, säger Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey i ett uttalande som även det finns tillgängligt på VBT Play.
– Allt det vi gör på teatern handlar om att möta vår publik, därför har det varit riktigt svåra beslut när vi tvingats ställa in. Men kulturen och kreativiteten lever i allra högsta välmåga och därför skapar vi nya kanaler där vi kan nå ut. Med VBT Play ger vi oss ut på nätet och möter publiken online. Vi firar 40-årsjubileum som länsteater i år och vi vill förstås fortsätta att ge jubileumsglans åt vår repertoar. 
 

Föreställningar på VBT Play

Tre systrar – hela föreställningen i fyra akter och fyra filmer 
VBT Play
finns tillgängligt på teaterns hemsida vasterbottensteatern.se. Bland de digititaliserade produktionerna finns bland annat vårens stora succé Tre systrar, i regi av Camilla Persson, som efter lysande omdömen från både recensenter och publik tvingades ställa in alldeles för tidigt. De som missade denna clownversion av Tjechovs klassiker får nu en ny chans att avnjuta hela föreställning uppdelad i fyra akter. 

När Prinsen kom till byn – en timmes föreställning.
Berättarvirtuosen Gunnar Eklund har blivit mycket uppskattad för sin tolkning av Torgny Lindgrens skröna I brokiga blads vatten i berättarföreställningen När prinsen kom till byn i regi av Bobo Lundén. Nu finns hela föreställningen att se på VBT Play.

Improviserad Melodifestival – två kvällar, två filmer
UngHästens ständiga publiksuccé med Improviserad Melodifestival genomfördes vid två tillfällen i vinter. Nu finns båda kvällarna med galna improviserade schlagernummer att njuta av på VBT Play.

Korta program på VBT Play

Clowner i karantän
När skådespelare inte kan stå på scenen så måste förstås kreativiteten få utlopp på annat sätt. Ensemblen i Tre systrar gjorde kortfilm – Clowner i karantän: Alla föreställningar av Tre Systrar är inställda och clownerna ska sättas i karantän på teatern... En fin uppvärmning inför helaftonsföreställningen.  

Sonjas sminkskola, UngHästen och mer är på gång
På VBT Play finns även en presentation av UngHästen och deras arbete med och för unga samt Sonjas sminkskola där Sonja Lindblom ger goda råd om hur man sminkar sig till en äldre look.

Det kommer mera...

Fler produktioner är på gång från teaterns alla publika avdelningar, bland annat Gästspel från den nordiska berättarscenen och andra program från teaterns avdelning Nordiskt Berättarcentrum. UngHästen har även mer digitalt material på gång och det kan även bli aktuellt att lägga ut fler föreställningar. 

Så håll ögonen öppna! I väntan på de äkta och efterlängtade mötena mellan scen och salong håller Västerbottensteatern kulturen levande online.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Det samlade utbudet på VBT Play hittas på vasterbottensteatern.se (direktlänk nedan)

Fransesca Quartey's filmade kommentar till den digitala satsningen bifogas nedan.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Sofia Lindblom
Grafisk formgivare/kommunikatör
Sofia Lindblom