2020-12-17 07:24Pressmeddelande

Västerbottensteatern bjuder på digital julkväll med musik

Fransesca Quartey i Julkväll med Västerbottensteatern, digital föreställning julen 2020. Foto: Patrick Degerman. Bearbetning: Sofia Lindblom.Fransesca Quartey i Julkväll med Västerbottensteatern, digital föreställning julen 2020. Foto: Patrick Degerman. Bearbetning: Sofia Lindblom.

Om inte publiken kan komma till teatern får teatern komma till publiken. När pandemin sätter stopp för offentliga föreställningar så bjuder istället Västerbottensteatern på Julkväll på Västerbottensteatern – en digital julklapp med massor av musikalisk julstämning.

På Västerbottensteatern föredrar man att "hålla kulturgrytan kokande", som teaterns vd Fransesca Quartey uttrycker det när hon hälsar tittarna välkomna till Julkväll på Västerbottensteatern.
– Det var meningen att vi skulle göra en julföreställning, men så kom de nya restriktionerna och vi beslöt att göra en digital föreställning istället. Det finns ingen pandemi i världen som kan hejda den kraft som kulturen utgör! Vi saknar vår kära publik och hoppas naturligtvis på att snart kunna öppna dörrarna igen för att mötas. Till dess bjuder vi på en digital julklapp.

Sprider julglädje på äldreboenden
Julkväll på Västerbottensteatern kommer även att sprida glädje bland Skellefteås äldreboenden. Föreställningen kommer att finnas tillgänglig i  kommunens interna nätverk så att den på ett smidigt sätt kan visas på alla boenden för de som önskar.
– Vi på skellefteå kommun är så glada och tacksamma för Västerbottensteaterns erbjudande till alla vård och omsorgsboenden. Vi hoppas att det kommer ge både de boende och personalen en mysig stund och ännu mera julkänsla, säger Maria Pahlberg, anhörigkonsulent på utvecklingsenheten, Vård och omsorg.

I föreställningen serverar Fransesca Quartey och kapellmästare Mattias Kågström, tillsammans med en musikaliska ensemble, svängiga och stämningsfulla versioner av kända julsånger. På scenen ser vi bland annat Sonja Lindblom, Nils Lundqvist, Simeon Maya och cirkusartisten Marina Georgescu – men även övrig personal som vill önska publiken God Jul. På julrepertoaren finns bland annat Jingle Bells, Have Yourselves a Merry Little Christmas och mycket mer. Julen börjar på Västerbottensteatern!

Julimpro med UngHästen
Även UngHästen, Västerbottensteaterns ungdomsavdelning, sprider julglädje via nätet. Fredag 18 december serverar de Impro Online – Julspecial som lunchunderhållning kl 12.00. Den sänds som livestream på UngHästens Facebook. Så laga till en go’lunch, slå dig ner framför skärmen och skratta bort en stund, hälsar UngHästen publiken.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Julkväll på Västerbottensteatern
Visas på YouTube (se länk nedan), i Västerbottensteaterns sociala kanaler och på VBTPlay (länk nedan) samt distribueras internt till de av Skellefteås äldreboenden som så önskar.
Publiceras idag, torsdag 17 december (tillgänglig på YouTube redan nu).
Längd: ca 30 minuter.

Medverkande: Fransesca Quartey, Mattias Kågström, Sonja Lindblom, Nils Lundqvist, Simeon Maya och Marina Georgescu
Kamera och ljus: Ola Kostet
Scenbild: Berit Lundqvist
Klipp & efterproduktion: Bobo Lundén
Ljud: Arnaud Spique
Producent: Olga Pettersson
Idé och ansvarig utgivare: Fransesca QuarteyOm VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Birgitta Bergmark
Press- och planeringsansvarig
Birgitta Bergmark
Fransesca Quartey
VD
Fransesca Quartey