2020-06-04 05:30Pressmeddelande

Västerbottensteatern bidrar till Dramatens projekt Osäkerhetens tid

Spanaren heter Västerbottensteaterns bidrag till monologprojektet Osäkerhetens tid, som initierats av Dramaten. I en serie korta filmade monologer samlas röster från nitton teatrar runt om i landet. Spanaren har skrivits och framförs av Julia Jonsson och hela monologprojektet har digital premiär 6 juni.

Vi påverkas alla av det nya coronaviruset på olika sätt och konsekvenserna är osäkra. Vad kommer hända med vårt samhälle, med oss som individer, med kulturen? Osäkerheten har vi gemensamt. Det är utgångspunkten för alla de nitton monologer som producerats på teatrar i landet. 

Se med andra ögon på den tid vi lever i
Västerbottensteaterns dramaturg Tora von Platen ser betydelsen av sådana här kulturinsatser i en svår tid.
– Jag upplever att många har ett stort behov av att reflektera och spegla de senaste månadernas upplevelser. Kulturen har en möjlighet att ta andra grepp än exempelvis media där vi kan förhöja, fördjupa och ställa saker på sin spets. Det ger en möjlighet att se med andra ögon på den tid vi lever i.

Så föddes Spanaren
Julia Jonsson har med dramaturgiskt stöd av Tora von Platen skrivit manus och framför själv den filmade monologen Spanaren. Tillsammans resonerade de om betydelsen av att gräva där man står när man ska ta sig an ett så omfattande tema som känsla av generell osäkerhet och ställa sig frågan vad det kan betyda för mig personligen? Det landade i att Julia påminde sig om en vardaglig scen hon iakttagit.
– Jag fick idén till Spanaren när jag såg en person på stan som sa åt folk att hålla avstånd till varandra. Hen agerade som en självutnämnd ordningsvakt. Jag började fundera vad som skulle hända om en person som suttit isolerad länge och själv inte är vid sina sinnes fulla bruk började ta egna initiativ för att se till att restriktionerna följs. Så föddes Spanaren.

Nationalscenen som plattform för röster från hela landet
Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten, säger att det känns helt rätt att som Nationalscen utgöra en plattform för röster från hela landet.
– Kanske kan dessa korta och snabbt producerade ögonblicksbilder, från Kiruna i norr till Malmö i söder, tillsammans fånga någon form av stämning och lägesbeskrivning från ett Sverige i karantän och människor i isolation. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Osäkerhetens tid
Alla de nitton korta filmmonologerna kan ses på dramaten.se
Spanaren finns även på VBT Play
Tillgängliga från 6 juni kl 16.00 (se länkar nedan)

Västerbottensteaterns bidrag ”Spanaren”: Av och med Julia Jonsson. Producerad med stöd av Tora von Platen, dramaturg och Bobo Lundén, konstnärlig ledare.

Medverkande teatrar:
Backa Teater, Göteborg
Dalateatern, Falun
Dramaten, Stockholm
Estrad Norr, Östersund
Folkteatern Gävleborg , Gävle
Giron Sámi Teáhter, Kiruna
Helsingborgs stadsteater, Helsingborg
Länsteatern på Gotland, Visby
Malmö Stadsteater, Malmö
Norrbottensteatern, Luleå
Oktoberteatern, Södertälje
Regionteater Väst, Borås och Uddevalla
Scenkonst Sörmland, Eskilstuna
Kulturhuset Spira, Jönköping
Teater Halland, Varberg
Teater Västernorrland, Sundsvall
ung scen/öst, Linköping
Västerbottensteatern, Skellefteå
Västmanlands Teater, Västerås
Örebro länsteater, ÖrebroOm VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Birgitta Bergmark
Press- och planeringsansvarig
Birgitta Bergmark