2018-11-01 07:19Pressmeddelande

Urpremiär för KvinnORKAn – en personlig berättelse om kvinnokraft

KvinnORKAn är en högst personlig berättelse inspirerad av Matilda Kjellmors förmödrar. Var fick de all kraft ifrån? Och hur ska jag kunna vara så där duktig? Det var frågor som Matilda ställde sig när hon började gräva i sin egen historia för att skriva manus. Torsdag 1 november är det urpremiär på Västerbottensteatern.


Det började med kaos
När Matilda Kjellmor började arbeta med berättelsen var det från en utgångspunkt som hon beskriver som kaos.

– Situationen omkring mig gjorde att jag började fundera på mitt eget sätt att vara i världen. Jag sökte mig då till min mamma och min mormor med frågor aldrig tidigare ställda om hur de såg på sina liv. Och av dem jag fick ett fantastiskt material att arbeta med. 

Tillsammans med regissören Lillemor Skogheden strukturerade Matilda ned det till en berättelse som hyllar det vi annars inte hyllar, det kvinnor gör i vardagen som skapar trygghet. 

– Vi har idag så många krav på oss. Det finns så många traditionella maskuliner egenskaper som tar plats idag, jag tror att vi kan höja de traditionellt kvinnliga egenskaperna – omsorgen.

Älskar och hatar ordet "duktig"
Hur har arbetet med föreställningen påverkat dig själv?
- Det är det svåraste jag gjort. Jag har verkligen grävt djupt i mitt eget sätt att vara i världen och det har varit otroligt spännande att titta på min egen historia för att förstå mig själv. Och så har det gett mig en fantastisk möjlighet till djupare samtal med min mormor. Sånt som vi kanske inte pratat om så mycket förr. 

Hur mycket duktig flicka är du själv?
- Ja (skratt) nog har jag en hel del av det i mig, det kan säkert mina kollegor intyga. Jag både älskar och hatar det där ordet ”duktig”. Men det finns så mycket kvinnorkan hos mina förmödrar och känner att den och dom finns med mig när jag gör det här. Det finns så mycket kärlek i detta!

Möten i Kvinnorum
Det handlar helt enkelt om kvinnoliv, om att orka och duga, säger regissören Lillemor Skogheden. 

– Det är en rolig men ibland smärtsam berättelse som Matilda skapat. Vi får en mix av sanna berättelser, minnen och funderingar. Det handlar också om vikten av att lyfta varandra och om det fredade kvinnorummet.

Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum, berättar att det parallellt med föreställningen ska genomföras en serie samtal med svenska kvinnor och inflyttade afghanska kvinnor i Kvinnorum – en studiecirkel om att vara kvinna idag. Cirkeln arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern i samverkan med Museum Anna Nordlander och studieförbundet Sensus.

– Vi kommer att utgå från olika inspirationsmaterial för samtal. Förutom den här föreställningen KvinnORKAn så ska vi också arbeta med Museum Anna Nordlanders konstutställning Jag är störst, av Ulrika Sparre.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KvinnORKAn

Premiär torsdag 1 november kl 19.00 på Västerbottensteatern, Skellefteå
Spelas sedan i Ammarnäs 3 november och därefter i Skellefteå på Västerbottensteatern under november.
Föreställningens längd: ca 1 timme

MANUS: Matilda Kjellmor
REGI: Lillemor Skogheden
DRAMATURGI: Tora von Platen
SCENOGRAFI OCH KOSTYM: Linda Tubler
LJUS OCH LJUD: Tomas Lindén
SUFFLERING: Rickie Östlund
SPEAKERRÖSTER: Theresa Eriksson och Olga Pettersson samt intervjuer med Ingegärd Gustavsson
PRODUKTION AV SCENOGRAFI, DEKOR OCH KOSTYM: Teaterns ateljéer
AFFISCH- & PRESSBILDER: Patrick Degerman
KONSTNÄRLIG LEDARE: Bobo Lundén
ANSVARIG UTGIVARE: Fransesca Quartey

Kontakt
Matilda Kjellmor  Matilda.Kjellmor@vasterbottensteatern.se tel 073 643 43 88
Lillemor Skogheden  Lillemor.Skogheden@vasterbottensteatern.se tel 070 250 45 99

Pressbiljetter: Maria Asserud, Västerbottensteatern  Maria.Asserud@vasterbottensteatern.se tel 070 544 48 04



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.