2020-02-05 06:32Pressmeddelande

Urpremiär för hyllning av Dan Andersson blir vårsäsongens första soppteater

"Jag hörde en sång på en stjärna en gång", soppteater på Västerbottensteatern 6-7 februari."Jag hörde en sång på en stjärna en gång", 6-7 februari på Västerbottensteatern.

Urpremiär för en hyllning av Dan Andersson blir först ut när soppteatersäsongen drar igång 6-7 februari på Västerbottensteatern. Sedan följer en rad av gästspel på soppscenen; från spoken word till mirakel i vardagen, Beatles, Torgny Lindgren och romska röster. 

Återvänder till Västerbottensteatern för en urpremiär
100 år efter Dan Anderssons död hedrar musikteatergruppen Pajso den älskade poeten när Jag hörde en sång på en stjärna en gång har urpremiär på Västerbottensteaterns caféscen. På scenen möter vi musikern Mats Himmelstrand och skådespelaren Maria Norgren. Efter sin skådespelarutbildning medverkade Maria Norgren i en av sina första scenföreställningar juust på Västerbottensteatern. Det var i Ormens väg på hälleberget som gjorde stor succé i mitten av 1980-talet.

"Älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet"
Vårens övriga program med teater + mat bjuder bland annat på IKON – spoken word, stand up & stories med Yolanda Aurora Bohm Ramirez, transaktivist, föreläsare, lärare, eldkonstnär, jonglös, "cover girl och guldtuss, älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet".

Mirakel i vardagen är en magisk föreställning med Peter Varg om de små tingen i vår vardag som tillsynes verkar alldeles normala och lätta att förstå sig på, till dess man börjar syna dem i sömmarna…  I All You Need Is Beatles – en skalbagge i soppan låter Saga Eserstam och Hans Ericsson oss möta kvinnorna bakom musikhistoriens mest framgångsrika popband. Gunnar Eklund trollbinder återigen publiken med originaluppsättningen av Torgny Lindgrens berättelse Huset. Soppsäsongen avslutas med Romska röster, en oförglömlig upplevelse i den romska musikens rika flora med Hans Caldaras.

Dessutom blir det många fler gästspel på soppscenen – se länk för komplett programinformation.

Kontakta Birgitta Bergmark för pressbiljetter eller annan information.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mat + teater på Västerbottensteatern våren 2020:
6-7 feb
:  Jag hörde en sång på en stjärna en gång, musikteatergruppen Pajso.
12 feb: IKON – spoken word, stand up & stories, Yolanda Aurora Bohm Ramirez.
20-21 feb: Äktenskapet – en show som står ut, Malin Appeltoft och Tobias Aspelin.
27-28 feb: Mirakel i vardagen, Peter Varg.
5-6 mars: All You Need Is Beatles – en skalbagge i soppan, Saga Eserstam och Hans Ericsson.
12-13 & 26-27 mars: Huset, Gunnar Eklund.
18 mars: Klassisk onsdag – värmande sånger i vårvintern, Susanna Levonen och Jonas Olsson, Norrlandsoperan.
19-20 mars: Drömmen om regnbågen, Anna Bromé.
2-3 april: Romska röster, Hans Caldaras.

 

 Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.