UngHästen lanserar en Discordserver 25/4 för digitala eftersnack till sina föreställningar som riktar sig till barn och ungdomar. Den verksamhet som UngHästen bedriver handlar om att lyfta ungas mående och trygga unga i vetskapen att det finns vuxna som är villiga att lyssna och orkar vara kvar. ”För oss som verkar för och bland unga är följande siffror bekymrande” säger Albin Avander, projektledare på UngHästen. ”Vi vill finnas med där samtalen kring mående och hopp förs bland unga. Vi tror trots allt att vuxna inte är helt dumma i huvet!”
Att en tillvaro präglad av pandemi och oro runtom i världen påverkar oss, torde vara ett väl etablerat empiriskt faktum liksom det är klarlagt i studier. I en rapport om ungas psykiska mående från föreningen Mind (2021) talas det om den stadigt ökande psykiska ohälsan bland unga. Rapporten presenterar bland annat följande nyckelresultat:
Idén att UngHästen skulle starta en Disccordserver kom från Firelle Najjar, skådespelare på Unghästen. Hon hade av en slump hittat en server (en server är typ som ett forum) som pratade om hälsa ur olika aspekter kopplat till gaming. Efter att ha kollat runt lite såg hon att det var en massa (förmodat) unga som pratade med varandra om mående eller bara delade bitar ur sin vardag. Där någonstans föddes också idén att Unghästen borde ha en egen server!
”Min spaning är att vuxenvärlden inte riktigt har hängt med på Discord-grejen. Jag tänker att det både finns för- och nackdelar med det… när man ger sig in något sånt här är det viktigt att inte bara ställa frågan varför, utan också hur. Vi är där (på Discord) som gäster som är villiga att lyssna på unga och finnas till som stöd”, säger Albin.
Förutom eftersnack i digitala samtalsrum kopplade till de olika föreställningar Unghästen spelar för elever och vuxna; föreställningar med teman såsom: mobbning, suicidprevention, destruktiva manlighetsnormer, sex, samtycke och relationer – kommer det också med jämna mellanrum att finnas olika events på servern. ”Vårt fokus kommer alltid att vara samtalen, men vi tycker att det är superviktigt att man har kul också! Därför hoppas vi också kunna ”hosta” (hålla) olika events som typ: nyfikna och oannonserade rundvandringar bakom kulisserna på Sara kulturhus, eller back stage intervjuer med olika artister.”, menar Albin
Unghästens Discordserver kommer att lanseras den 25/4 i samband med nypremiären av föreställningen Våra liv. Invites kommer att delas ut i anslutning till UngHästens föreställningar och events.
Faktaruta: Discord är en gratisprogramvara och IP-applikation avsedd för spelföreningar. Discord körs på Windows, Mac OS, Android, IOS, Linux och i webbläsare.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.