2018-02-08 07:41Pressmeddelande

Uje springer från Dramaten till jubilerande Berättarfestivalen i Skellefteå

null

Uje Brandelius har gjort stor succé med sin musik- och berättarföreställning Spring, Uje, spring. 22 februari gör han ett gästspel på Dramaten och nu är det klart att han även medverkar på Berättarfestivalen i Skellefteå som firar tioårsjubileum med en rejäl programsatsning.

Robert Herrala är verksamhetschef på Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör av Berättarfestivalen. Han är mycket nöjd med det festivalprogram som nu börjar ta form:

– Vår hängivna festivalpublik är värda lite extra jubileumsglans. Därför känns det väldigt bra att kunna presentera den här föreställningen som kallats "det bästa på svensk scen just nu". Dessutom har vi i övrigt på gång ett utbud med både spets och bredd,det kan bli det bästa någonsin.

Musik och berättande med Frida Selander och Stina Ekblad
Nu på fredag 9 februari släpps biljetterna. Utöver Spring, Uje, spring presenteras Om du går på känsla är du alltid i tid, Frida Selanders nya berättarföreställning som backas upp av ett album med samma titel. Norrlandsoperan gästar också Berättarfestivalen med Stravinskys musikteater Historien om en soldat. Dramatenskådespelaren Stina Ekblad berättar den gamla folksagan i samspel med en septett från Norrlandsoperans symfoniorkester. I detta biljettsläpp ingår även Story Night, Berättare från när och fjärran och en jubileumsfestlig invigningsshow. 

Ung samisk berättare som mixar uttrycksformer
Robert Herrala vill också lyfta fram Sara Ajnnak som är en av de nya unga samiska berättarna.

– Det är självklart att vi vill ge plats åt alla former av berättande som finns i vår region. Det är också intressant med Saras sätt att mixa olika uttrycksformer i föreställningen.

I samverkan med Sorsele, Årets berättarkommun 2017, arrangeras en föreställning av Sjávuoste buökttlet – Revolution of Silence av och med Sara Ajnnak. Kombinerat med musik och film berättar Sara om koloniseringens följder för hennes familj. 

De hundra berättelsernas festival
Berättarfestivalen genomförs 9-15 april och blir som vanligt ett evenemang med mer än etthundra berättarupplevelser runt om i Skelleftebygden. En mängd arrangörer bidrar till programutbudet.

– Även om Nordiskt berättarcentrum nu tagit över som huvudarrangörer bygger vi vidare på den grundläggande idén om samverkan med det lokala och regionala kulturlivet för utveckla Berättarfestivalen och berättandet i allmänhet.

Fakta/kontakt:
Aktuell information om dessa och andra festivalprogram finns på berattarfestivalen.se
Programtablån fylls kontinuerligt på under februari.
Kontakt Robert Herrala: tel 070-569 56 31, Robert.Herrala@vasterbottensteatern.se
Presskontakt Berättarfestivalen: Jonas Lundqvist, tel 070-35 65 008, jonas@berattarfestivalen.se
Presskontakt Uje Brandelius: Rebecka Ljung, Ebba Lindqvist PR, rebecka@ebbalindqvist.se, tel 073 408 38 72

Den tionde Berättarfestivalen genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Målsättningen är att skapa en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Ny arrangör är nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, en del av Västerbottensteatern.

Det är Skellefteå kommun som givit Västerbottensteatern uppdraget att etablera Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Mer information om Nordiskt Berättarcentrum presenteras när verksamheten har kommit igång.


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.