2019-04-09 05:45Pressmeddelande

Två gästspel med kvinnor som provocerar och ifrågasätter

Claudia Marsicano i "R. OSA" av koreografen/dansaren Sylvia Gribaudi. Foto: Laila PozzoClaudia Marsicano i "R. OSA" av koreografen/dansaren Sylvia Gribaudi. Foto: Laila Pozzo

Teatersäsongens serie med gästspel på Västerbottensteatern avslutas med två föreställningar som ställer delvis provocerande frågor. Det är Kvinnor – en stört skön monolog med Sofia Andersson och den italienska koreografen Silvia Gribaudis R.OSA/A Corpo Libero där vår syn på kroppen ifrågasätts.

Kvinnor – en stört skön monolog ges både som lunch- och kvällsföreställning. Som lunchteater möter vi två kvinnor i olika livssituationer. De kämpar med kvinnorollen, slåss för sina identiteter, vägrar bli en del av ett samhälle som osynliggör dem. Allt förankrat i en samtid fylld av #metoo, hbtq-frågor, stress och funderingar kring hur tusan en ska bete sig för att kunna leva ett vanligt, simpelt liv i manssamhället utan att gå sönder. Samma frågor tas även upp i den helaftonsföreställning som spelas samma dag. Då möter vi fyra kvinnor med fyra olika livsperspektiv på detta ämne.

10 ÖVNINGAR SOM BEFRIAR DIG FRÅN KROPPSHETS
Hur ser din kropp ut? Spelar det någon roll hur den ser ut när du vill dansa? Med träffsäkerhet och humor ifrågasätter den italienska koreografen och dansaren Silvia Gribaudi vår syn på kroppen. Kanske får vi bakom skratten syn på våra egna fördomar om olika kroppar?

R.OSA 10 Exercises For New Virtuosities är en varm och humoristisk ”one woman show” inspirerad av 80-talets Jane Fonda. Iklädd knallblå gymnastikdräkt genomför den oemotståndligt charmiga Claudia Marsicano en föreställning bestående av tio övningar i virtuositet.

RÅTT OCH HUMORISTISKT MÖTE MED DANSEN
Silvia Gribaudi medverkar även själv med dansföreställningen A Corpo LIbero. Ett rörelseverk som ”passerar genom kroppens styvhet och ledighet”. Gribaudi har ett koreografiskt språk som korsar dans med konst och teater. Hon fokuserar ofta på kroppen och förhållandet mellan scen och publik. Hennes konstnärskap kan sammanfattas som ett rått och humoristiskt möte med dans. A Corpo Libero presenteras endast på Norrlandsoperan i Umeå och på Västerbottensteatern i Skellefteå som en extra del i turnén.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kvinnor – en stört skön monolog
Västerbottensteatern, 11/4 kl 12.00 (lunchteater) och kl 18.00 (teater-efter-jobbet med mat) samt 12/4 kl 2.00 (lunchteater).
Medverkande: Sofia Andersson
Manus: Martin Lindberg i samråd med Sofia Andersson
Regi: Martin Lindberg
Scenografi och kostym: Caroline Romare
Teknisk samordnare: Jan Boholm
Affisch, foto & layout: Kerstin Stickler
Producent: Malin Berglund

R. OSA 10 Exercises For New Virtuosities/A Corpo Libero
Västerbottensteatern 24/4 kl 19.00
Koreografi: Silvia Gribaudi
Medverkande R. OSA: Claudia Marsicano
Medverkande A Corpo Libero: Silvia Gribaudi
Föreställningen R. OSA presenteras genom Dansnät Sverige.
Del av satsningen Se Dans.
I samarbete med Norrlandsoperan.

Länk till vårt nyhetsrum nedan.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kristina Bygdén
Kommunikatör/grafisk formgivare
Kristina Bygdén
Sofia Lindblom
Grafisk formgivare/kommunikatör
Sofia Lindblom