2023-10-06 13:06Pressmeddelande

Teateramatörer sökes till 2024 års sommarteater - "Spelman på taket"

Ny sommarteater på Medlefors 2024 - teateramatörer sökes!"Spelman på taket" blir sommarteater på Medlefors 2024 - nu söks teateramatörer.

Sommaren 2024 ger Västerbottensteatern sin version av Spelman på taket. Musikalen är en klassiker från 1964 som satts upp om och om igen runt om i hela världen, men den har nu fått en extra samtidsaktualitet i och med kriget i Ukraina då den judiska byn i pjäsen terroriseras av ryssar, som i slutet tvingar bort dem från sina hem.

Älskad musikalklassiker med ett familjedrama som berör
Musikalen utspelar sig 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (judisk by) i det judiska bosättningsområdet i Tsarryssland som idag hör till Ukraina. Huvudpersonen Tevje kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar.

Historien lyfter fram en judisk familj och deras traditioner, trosuppfattning och kultur och skildrar förföljelserna de utsätts för pga. sin etnicitet. Den lyfter fram en del av den judiska historien som är mindre känd, ryska pogromer från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet som fick många judar att utvandra till Amerika.

- Det här är en berättelse om patriarkatets upplösning, döttrars revolt och en familj som splittras och tvingas på flykt. Samtidigt som den skildrar Tevje och hans familj med mycket humor och värme, visar den också på orättvisor, maktfullkomlighet och brist på humanism i en politiskt orolig tid, berättar regissören Ronny Danielsson.

Sångglada amatörskådespelare sökes - både vuxna och barn
Liksom i många tidigare sommarteatrar kommer amatörskådespelare att erbjudas plats att medverka i Spelman på taket. Denna gång söks både teaterintresserade vuxna i åldern upp till 70 år samt barn i åldern 10 till 14 år som vill vara med i föreställningen. 

- Det är tre barnroller i föreställningen och barnen kommer att delas upp i två team. Vi söker därför sammanlagt 6 skådespelare till dessa roller, berättar Lillemor Skogheden som arbetar som amatörteaterkonsulent på Västerbottensteatern.

Årets ensemble på scenen kommer bestå av hela 23 agerande, sjungande och dansande personer varav 14 st är amatörer.

- Det känns härligt att få arbeta med så många amatörer. Jag hoppas att de ska få ett riktigt sommaräventyr och vara kreativa i sitt skapande. Att ingå i en sommarteaterensemble är som att få en ny teaterfamilj. De kan förvänta sig mycket glädje, skratt och intensivt arbete under repetitionerna. Men så småningom också njutningen i att få spela för en fantastisk sommarteaterpublik, fortsätter Lillemor.

Biljettsläpp i januari 2024
Biljetterna till föreställningarna i Medleforsparken släpps 24 januari 2024. Premiären är satt till 12 juni och föreställningen spelar till och med 14 juli 2024.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Spelman på taket
Sommarteater i Medleforsparken, Skellefteå 12 juni-14 juli 2024
Premiär: 12 juni 2024. Biljettsläpp 24 januari 2024.
Produktion: Västerbottensteatern
Manus: Joseph Stein  
Sångtexter: Sheldon Harnick 
Regi: Ronny Danielsson
Dramaturg: Tora von Platen
På scenen: 9 skådespelare och 14 amatörskådespelare varav 3 barn.

Anmälan till audition för amatörskådespelare senast 15/11. Audition hålls 1-3 december 2023. Mer info och anmälan via www.vasterbottensteatern.se

Ansökan för barnamatörskådespelare senast 5/11. Utvalda barn kommer att kontaktas och kallas till audition. Audition hålls 1-3 december 2023. Mer info och anmälan via www.vasterbottensteatern.seOm VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Lillemor Skogheden
Dramapedagog och amatörteaterkonsulent
Lillemor Skogheden
Tora Von Platen
Dramaturg och TF Konstnärlig ledare
Tora Von Platen