2019-09-19 06:07Pressmeddelande

Sverigepremiär för skräckthrillern Tillbaka innan midnatt

Julia Jonsson som "Jill" i Tillbaka innan midnatt. Foto: Patric Degereman.Julia Jonsson som "Jill" i Tillbaka innan midnatt. Foto: Patric Degereman.

Den kanadensiska succéthrillern Tillbaka innan midnatt (I’ll Be Back Before Midnight) har spelats över hela världen men har aldrig tidigare i Sverige. Men idag får den Sverigepremiär efter en unik samproduktion mellan Västerbottensteatern och Profilteatern.

För första gången samarbetar länsteatern Västerbottensteatern med den fria gruppen Profilteatern från Umeå. Torsdag 19 september har den gemensamma produktionen Tillbaka innan midnatt premiär. Det är ett samarbete som Västerbottensteatern ser stora värden i säger teaterns konstnärliga ledare Bobo Lundén.
– Jag anser att en av våra uppgifter som scenkonstinstitution är att initiera och underhålla samarbeten med fria scenkonstaktörer och scenkonstnärer i länet. Kultur föder kultur och det finns bara vinster i såna här samarbeten. Profilteatern håller hög professionell klass och har dessutom tidigare erfarenhet av att jobba med skräck på teaterscenen. Och i det här fallet får publiken gastkramande spänning på hög konstnärlig nivå. Vad mer kan man begära!

Psykologisk manipulation och en kamp på liv och död
Det blir sverigepremiär för denna skräckthriller som har spelats över hela världen och gjort stor succé. Det unga paret Erik och Jill flyttar från stan till en avlägsen gård på landet för att få tid för sig själva och varandra. Det efterlängtade lugnet störs snart av gårdens excentriska hyresvärdinna och som om inte det vore nog dyker en objuden gäst upp. Vistelsen på landet, som skulle erbjuda stillsam avkoppling, utvecklas snabbt till psykologisk manipulation och en kamp på liv och död. 

Det nära mötet teaterns fördel
Pjäsen tar ett fast grepp om publiken med ett oväntat händelseförlopp och överraskande effekter. Regissören Jan Karlsson kommer från Profilteatern där de, bland annat i arbetet med En kvinna i svart, har ställt sig frågan "vad kan vi göra på teatern som verkligen är skräck?"
– Filmen har haft monopol på genren, men vi ville se vad vi kan göra för att konkurrera  om den för så många lockande och fascinerande skräckupplevelsen. Teaterns fördel är att vi och publiken är i samma rum – det blir ett väldigt nära möte som förstärker skräckkänslan. 

Barnförbjuden
Föreställningen är barnförbjuden med en 15-årsgräns.
– Från tidigare skräckuppsättningar har vi noterat att det har skapats efterfrågan hos den unga publiken, de har väntat på nya uppsättningar för att kunna se när de har fyllt femton, berättar Jan Karlsson.

Skruvad skräck med Hitchcockkänsla i den första svenska översättningen
Kanadensiska Peter Colley's originalmanus har berabetats av Jan Karlsson och Västerbottensteaterns dramaturg Tora von Platen. Tora har också gjort den svenska översättningen – den första svenska versionen av I’ll Be Back Before Midnight. Jan och Tora har skruvat skräckkänslan ett extra varv, men även behållit stråk av humor. Något av Hitchcockkänsla har blivit resultatet säger Jan Karlsson.
– Det är ett samspel mellan skådespeleri, skräckeffekter, musik, ljus och timing. Här finns humor mellan effekterna, men det är också en thriller och en gåta. Hur går det här? Och kan vi som publik lita på det vi ser? Vem är det som....? Man vill helt enkelt se hur det går – rysligt spännande.

För människor samman
Scenografi och kostym har Profilteaterns Ulla Karlsson skapat. Ulla är också den som svarar kort och kärnfullt, förmodligen även insiktsfullt, på den avslutande frågan vad det som egentligen är som lockar oss i rysare, thrillers och deckare:
– Skräck för människor samman.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Musiken av Jonas och Marcus Holmberg har en viktig roll i föreställningen – ett effektförstärkande soundtrack. Ljussättningen är av Maria Ros som gjort vackra och suggestiva ljussättningar på både Västerbottensteatern och Profilteatern samt på många stora scener runt om i Sverige.

På scenen finns tre skådespelare som är relativt nya på Västerbottensteatern; Julia Jonsson, Sonja Lindblom och Adam Stanišić Stålhammar. Ensemblens fjärde skådespelare är Lina Hognert från Profilteatern.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TILLBAKA INNAN MIDNATT

Premiär torsdag 19 september kl 19.00 på Västerbottensteatern, Skellefteå.
Spelas sedan i Skellefteå september-oktober, på turné i norr oktober-november och i Umeå i december.

Åldersgräns: 15 år
Föreställningens längd: 2 tim min inkl paus

MEDVERKANDE:
Lina Hognert – ”Laura”
Julia Jonsson – ”Jill”
Sonja Lindblom – ”Greta”
Adam Stanišić Stålhammar – ”Erik”

MANUS: Peter Colley
FÖRLAG: Nordiska ApS – Köpenhamn
SVENSK ÖVERSÄTTNING: Tora von Platen
BEARBETNING & REGI: Jan Karlsson
SCENOGRAFI & KOSTYM: Ulla Karlsson
MUSIK & LJUDDESIGN: Jonas Holmberg och
Marcus Holmberg
LJUSDESIGN: Maria Ros
MASK: Helena Andersson
FÖRESTÄLLNINGSTEKNIK: Västerbottensteaterns
och Profilteaterns tekniker
PRODUKTION AV SCENTEKNIK, SCENOGRAFI,
DEKOR, ATTRIBUT OCH KOSTYM:
Västerbottensteaterns och Profilteaterns ateljéer
ANSVARIG UTGIVARE: Fransesca Quartey,
VD, Västerbottensteatern
Tack till Norrlandsoperan för lån av scenteknik.

 Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kristina Bygdén
Kommunikatör/grafisk formgivare
Kristina Bygdén
Sofia Lindblom
Grafisk formgivare/kommunikatör
Sofia Lindblom