2023-03-09 09:00Pressmeddelande

STOPP! - Dags att söka stipendiet Berättarkraft 2023

Berättarkraft 2023 med temat: STOPP! Foto: Tyler Nix/UnsplashBerättarkraft 2023 med temat: STOPP! Foto: Tyler Nix/Unsplash

Vill du bli en av de utvalda stipendiaterna när Nordiskt Berättarcentrum i samarbete med Skellefteå Kraft drar igång sitt fjortonde år av Berättarkraft!? Många är de berättare och berättelser som genom åren har mött sin första publik under Berättarkraftfinalen under den årligen återkommande Berättarfestivalveckan i Skellefteå. Nu söks 6-8 stipendiater som vill vara med om en fantastisk resa in i berättandets värld, där de får verktyg och stöd i att skapa sin alldeles egna muntliga berättelse.

- Jag är så oerhört stolt och glad över Berättarkraft och den metod vi arbetat fram och förfinat under de här åren. Vi vet att det fungerar så himla bra. Och så är det så vansinnigt roligt, säger Lillemor Skogheden, berättarpedagog vid Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och projektledare för Berättarkraft.

Det här året riktar sig stipendiet till alla som arbetar inom grundskolan och gymnasiet i Västerbottens län. Oavsett yrke, uppgift eller kommun så är alla som har något att berätta på årets tema välkomna att söka.

Tema för 2023 är: STOPP!

- Vi hör så många berättelser och åsikter om skolan och skolans värld, men mer sällan är det från de som faktiskt jobbar där. Jag vill veta mer om ögonblicken av förundran och glädje, insikter eller stunder där bägaren rinner över… När det är för tufft. Eller kanske varför de valt att på något sätt arbeta i skolan, förklarar Lillemor.

Berättarkraft syftar till att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Målet är att alla stipendiater under två workshop-helger arbetar fram en berättelse på ca 10 minuter som framförs under Berättarkraftfinalen den 21 oktober i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.

Berättarpodden

År 2022 riktades Berättarkraftinbjudan till alla som på något sätt arbetade inom vård och omsorg åt Region Västerbotten. Under temat "Ett ögonblick" skapades berättelser som sedan släpptes i den nyskapade "Berättarpodden". 

- Vi valde att skapa en podd för att låta fler få chansen att lyssna på dessa viktiga berättelser av de som tog hand om oss under Covidpandemin. Gå in och lyssna, inspireras och lämna in en ansökan så vi får höra din berättelse i år, avslutar Lillemor. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, och Skellefteå Kraft. Representanter för dessa fungerar även som jury och utser vilka som antas till årets Berättarkraft.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Länk - MER INFO & ANMÄLAN BERÄTTARKRAFT

Länk - BERÄTTARPODDENOm VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Lillemor Skogheden
Dramapedagog och amatörteaterkonsulent
Lillemor Skogheden