2021-06-01 05:47Pressmeddelande

Stina Wollter klar för Berättarfestivalen i Skellefteå

Stina Wollter och Micke Olsson Wollter, medverkar på Berättarfestivalen 2021. Foto: Ulf Johansson.Stina Wollter och Micke Olsson Wollter, medverkar på Berättarfestivalen 2021. Foto: Ulf Johansson.

Högklassiga gästspel och lokal förankring i Berättarfestivalens första programrelease

Festivalpremiär i nya spektakulära kulturhuset Sara och många spännande akter – nu har Berättarfestivalen i Skellefteå släppt den första versionen av årets program med berättarupplevelser i hela kommunen. Mycket efterlängtat återbesök gör Stina Wollter som många ville lyssna till redan ifjol. Av känd anledning blev väldigt många besvikna, men nu får de en ny chans. 

Restriktionerna kring pandemin begränsade antalet som kunde uppleva Stina Wollter på festivalscenen 2020. Nu kommer Stina tillbaka med en färsk och hyllad bokutgivning i bagaget för att ge fler chansen att lyssna. På årets festivalscen får publiken möta både den lysande sångerskan och den högt älskade och personliga berättaren Stina Wollter som berör så många. På scenen finns även maken Micke Olsson Wollter och kapellmästaren Pecka Hammarstedt. Stina kommer även medverka i ett samtal med Monica Lindgren om sin nya bok Kring denna konst och om hur man orkar vara en förebild för så många.

Kvinnligt perspektiv
– Att flytta in i Sara kulturhus förpliktigar. Vi vill erbjuda både bredd och fördjupning i angelägna ämnen. Därför har vi i år sökt särskilt efter program som kommenterar världen och samhället ur ett kvinnligt perspektiv, säger Robert Herrala, avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör av festivalveckan.

Starka berättelser av och med kvinnliga artister blir alltså en av flera tematiska trådar i årets festival.

Starka berättelser av och med kvinnliga artister blir alltså en av flera tematiska trådar i årets festival. Grammisnominerade och hyllade Iiris Viljanen gör ett par framträdanden. Iiris är en säregen och högst personlig artist där de egna texterna står i fokus. Jag skulle då gå vid första slaget är en föreläs/ställning om våldsprocessen och mäns våld mot kvinnor med skådespelaren och berättaren Matilda Kjellmor tillsammans med föreläsaren Lena Stenvall. Riksteatern gästspelar med Mammorna, ett brännande aktuellt drama om mammor som förlorat sina barn. Föreställningen bygger på Alexandra Pascalidous prisade succébok med samma namn. 

Berättarkraft och lyssnarglädje i hela kommunen
Trots stor uppmärksamhet kring nybyggda Sara kulturhus och den första Berättarfestivalen i den spektakulära träbyggnaden så är grundtanken intakt: att förmedla berättarkraft och lyssnarglädje på en mängd orter i hela Skellefteå kommun.

En mängd lokala arrangörer bidrar till programmet som brukar omfatta långt över etthundra aktiviteter under festivalveckan. Många spännande event arrangeras utanför centrala Skellefteå, som exempelvis i Hjoggböle där Anita Salomonsson kommer att berätta om sin senaste bok Nina – pappas snälla flicka. Mer författarskap blir det i Södra Hedensbyns byagård där Mikael Niemi medverkar i programmet Älvbrygd. Andra arrangörer som bidrar med program och stort engegemang är Svenska kyrkan och Biblioteken i Skellefteå.

Programmet till Berättarfestivalen kompletteras kontinuerligt, mer information kommer fortlöpande. 


Berättarfestivalen i Skellefteå
18-24 oktober
Preliminärt mer än etthundra event på orter i hela Skellefteå kommun med festivalcentrum i Sara kulturhus.
Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med en mängd lokala arrangörer.
Program publiceras kontinuerligt på berattarfestivalen.se (direktlänk till program nedan).

Presskontakt: Jonas Lundqvist
Producent: Monica Lindgren
Avdelningschef: Robert Herrala
Se kontaktuppgifter nedan

Pressbilder bifogas samt finns även i pressrummet i presskit BF2021.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala
Monica Lindgren
Producent, Nordiskt Berättarcentrum
Monica Lindgren