2024-03-26 09:24Pressmeddelande

Sök 2024 års Berättarkraftstipendium med tema "Sanning och Konsekvens"

Två dörrar i olika dörrar på en motorväg. På den ena står det sanning, på den andra konsekvens.Tema för 2024 års Berättarkraft; Sanning och konsekvens.

Vill du bli en av de utvalda stipendiaterna när Nordiskt Berättarcentrum i samarbete med Skellefteå Kraft drar igång sitt femtonde år av Berättarkraft!? Många är de berättare och berättelser som genom åren har mött sin första publik under Berättarkraftfinalen under den årligen återkommande Berättarfestivalveckan i Skellefteå. Nu söks 6-8 stipendiater som vill vara med om en fantastisk resa in i berättandets värld, där de får verktyg och stöd i att skapa sin alldeles egna muntliga berättelse.

- Jag är så oerhört stolt och glad över Berättarkraft och den metod vi arbetat fram och förfinat under de här åren. Vi vet att det fungerar så himla bra. Och så är det så vansinnigt roligt, säger Lillemor Skogheden, berättarpedagog vid Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och projektledare för Berättarkraft.

Det här året riktar sig stipendiet till alla som bor i Västerbotten och har fyllt 18 år. Alla som har något att berätta på årets tema är välkomna att söka.

Tema för 2024 är: Sanning och konsekvens.

- När vi var unga lekte vi sanning eller konsekvens. Det var ofta mer spännande att välja ”konka”... Eller kanske bara mindre läskigt än att våga säga sanningen och att ta konsekvensen av det. Idag är sanning dessutom ett begrepp vi lärt oss att konstant ifrågasätta. Fake news, AI-genererade bilder, konspirationsteorier, dataintrång och identitetsstöld är mer en regel än undantag. Har du upplevt något av det? Genomskådat eller blivit lurad? Själv försökt lura någon tillbaka? Vi ser fram emot att arbeta med berättelser om vänskap eller jobb eller husaffärer eller matlagning eller resor eller nya upptäckter eller vad just våra berättare vill berätta, fortsätter Lillemor Skogheden.

Berättarkraft syftar till att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Målet är att alla stipendiater under två workshop-helger arbetar fram sin berättelse på ca 10 minuter som framförs under Berättarkraftfinalen den 19 oktober i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.

Tips att lyssna till Berättarkraftpodden

År 2023 riktades berättarkraftinbjudan specifikt till personal inom skolans värld och 2022 riktades inbjudan till alla som på något sätt arbetade inom vård och omsorg åt Region Västerbotten. Under temat "Ett ögonblick" skapades då berättelser som sedan släpptes i den nyskapade "Berättarpodden". 

- Vi valde att skapa en podd för att låta fler få chansen att lyssna på dessa viktiga berättelser av de som tog hand om oss under Covidpandemin. Gå in och lyssna, inspireras och lämna in en ansökan så vi får höra din berättelse i år, avslutar Lillemor. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, och Skellefteå Kraft. Representanter för dessa fungerar även som jury och utser vilka som antas till årets Berättarkraft.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Länk - MER INFO & ANMÄLAN BERÄTTARKRAFT

Länk - BERÄTTARKRAFTPODDEN

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Lillemor Skogheden
Dramapedagog och amatörteaterkonsulent
Lillemor Skogheden