2021-03-23 06:30Pressmeddelande

Sara Lidmans Lifsens rot inleder teatersäsongen i Sara kulturhus

Lifsens rot - av och med med Ellenor Lindgren och Nina Nordvall Vahlberg. Efter Sara Lindmans roman. Urpremiär 2008. Nypremiär september 2021. Affischbild: LisaLove Bäckman 2021Lifsens rot - av och med med Ellenor Lindgren och Nina Nordvall Vahlberg. Efter Sara Lindmans roman. Nypremiär september 2021. Affischbild: LisaLove Bäckman 2021

Teatersäsongen i nya Sara kulturhus inleds passande nog med en berättarföreställning baserad på en roman av Sara Lidman. Ellenor Lindgrens Lifsens rot har gjort stor succé hos både publik och recensenter. Till hösten får publiken en ny chans att se den. Den 25 mars släpps biljetterna till nypremiären 8 september samma dag som Sara kulturhushus i Skellefteå invigs.

Ellenor Lindgren har skrivit manus till föreställningen som är baserad på Sara Lidmans roman Lifsens rot, den sjätte delen i Järnbaneeposet. "Berättelsen om Rönnog handlar om lyckan att vara förälskad och olyckan att vara född till kvinna. Det handlar om strävan efter att få känna sig berättigad, om passion, skam, förbud och förmaningar – där motståndet blir själva kärnan, kraftens källa; vreden lifsens rot", som Ellenor Lindgren själv har beskrivit den.

"Skulle göra författaren stolt"
Recensionerna efter urpremiären var genomgående positiva. "Lindgrens imponerande bearbetning och berättarkonst skulle absolut göra författaren stolt", som Elin Axelsson skrev på nummer.se. Efter premiären har Ellenor, tillsammans med kompositören och musikern Nina Nordvall Vahlberg, turnerat i hela Sverige och spelat cirka 160 föreställningar. Nu får den nypremiär Skellefteå. Lifsens rot är producerad i samarbete med Västerbottensteatern med Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum, som regissör. 

Plats för Västerbottniska berättare
Lifsens rot
är en de föreställningar under hösten 2021 där Västerbottensteatern ger plats åt de stora Västerbottniska berättarna. I den satsningen ingår även världspremiären på teaterns storslagna musikteaterfest Musikanternas uttåg baserad på PO Enquists roman och Gunnar Eklunds tolkning av Torgny Lindgrens Huset

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Lifsens rot
Regi: Lillemor Skogheden
Medverkande: Ellenor Lindgren och Nina Nordvall Vahlberg
Manus: Ellenor Lindgren (baserad på Sara Lidmans roman ”Lifsens rot”)
Musik: Nina Nordvall Vahlberg

Biljetterna släpps torsdag 25 mars på tickster.com och Skellefteå Turistcenter.

Pjäsen hade urpremiär 2008 på Västerbottensteatern. Föreställningen har sedan spelat på turné i hela Sverige. Nu sätts det upp igen lagom till invigningen av Sara kulturhus i Skellefteå.

Kontakt: Ellenor Lindgren, tel 073-097 56 39, e-post: el[at]ellenor.nu

Pressbilder finns i bifogat presskit.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kristina Bygdén
Kommunikatör/grafisk formgivare
Kristina Bygdén
Lillemor Skogheden
Dramapedagog och amatörteaterkonsulent
Lillemor Skogheden