2018-11-06 07:09Pressmeddelande

Publikrekord i Kärlekens tröskloge för Nordiskt Berättarcentrum

Nu söker sig Nordiskt Berättarcentrum ut för att träffa berättarrörelsen. Under allhelgonahelgen befann sig delar av personalen i Västerbottens inland och berättardagarna i Ammarnäs. Under temat Berättelser vid elden samlades berättare och lyssnare för workshops, föreställningar och seminarier.

Allhelgonahelgen tillbringade Nordiskt Berättarcentrum i Ammarnäs där Berättelser vid eldenarrangerades för andra året i rad, som en del av Sorsele, Årets Kulturkommun.

Robert Herrala, verksamhetschef vid Nordiskt Berättarcentrum, är nöjd efter en intensiv och givande berättarhelg:

– Vi har haft fantastiska möten där berättare från Ammarnäsbygden samspelade med medverkande från Tärnaby, Skellefteå och Regina Sommer från Aachen i Tyskland. 

Publikrekord med nästan halva invånarantalet
Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern bidrog med föreställningen KvinnORKAn och en workshop under ledning av Lillemor Skogheden

– Det blev publikrekord i Kärlekens Tröskloge där KvinnORKAn spelades för 36 besökare (i en by med ca 85 invånare!) som berördes av Matilda Kjellmors starka berättelse om sig själv och sina förmödrar, säger Robert Herrala. Tack till alla samarbetspartners och medverkande för några fina dagar. Det här var regionalt berättarsamarbete när det är som bäst!

Tidigare under veckan har Ellenor Lindgren spelat Glupahungern i Sorsele, som en del i programmet för Sorsele – Årets kulturkommun. Båda berättarföreställningarna KvinnORKAn och Glupahungern är är producerade på Västerbottensteatern med Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum, som regissör.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Berättelser vid elden – berättardagar i Ammarnäs, är ett samarrangemang mellan många aktörer – både lokala, regionala och internationella.

Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare (AGVV), Ammarnäs Sameförening, Sorsele Samiska Förvaltningsområde, Naturum Ammarnäs, Skelleftebygdens Berättarförening, Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, Västerbottensteatern, Europeiska Berättarfederationen (FEST), Projektet ”Creative Europe”, EUs år för Kulturarvet, Sorsele Kommun och alla andra som älskar berättande och berättelser.

Hela programmet Berättelser vid elden finns här »Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.