2024-06-10 12:53Pressmeddelande

Premiärvecka för årets sommarteater - Spelman på taket!

"Spelman på taket" - 2024 års sommarteater med Västerbottensteatern. 
Foto: Patrick Degerman"Spelman på taket" - 2024 års sommarteater med Västerbottensteatern. Foto: Patrick Degerman

Onsdag 12 juni har Västerbottensteatern premiär för årets sommarteater - musikalen "Spelman på taket" i Medleforsparken, Skellefteå. En föreställning som bjuder på välkänd musik, skratt och tårar av en ensemble på hela 24 agerande, sjungande och dansande personer varav 14 stycken är amatörer – både barn och vuxna. Föreställningen har under arbetets gång dessutom blivit allt mer aktuell i förhållande till vår omvärld. 

”Spelman på taket” är en älskad musikalklassiker av Joseph Stein, Sheldon Harnick och Jerry Bock, som gjorde succé på Broadway på 60-talet. Den har sedan blivit film och satts upp och spelats otaliga gånger runtom i världen. Föreställningen handlar om familjefadern Tevje som kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar.

Musikalen bygger på boken ”Tevje mjölkutköraren” av Sholem Aleichem [1859-1916], en jiddischspråkig författare född i nuvarande Ukraina, dåvarande Tsarryssland. Aleichem bevittnade de brutala pogromer mot judar som svepte genom det ryska imperiet i slutet av 1800- och början av 1900-talet. De våldsamma förföljelserna, som understöddes av ryska myndigheter, ledde till en massutflyttning av judar från Östeuropa, som då hade den högsta andelen judar i världen. Aleichem själv flydde till USA, andra till Sverige. 

Aktualiserat ämne i orolig omvärld

Västerbottensteaterns dramaturg Tora von Platen tänker tillbaka på tiden då produktionsbeslut kring föreställningen togs;

- För ungefär två år sen började vi på Västerbottensteatern planera för sommaren 2024 och stod inför valet av uppsättning att ta oss an denna gång. Vi visste att vi åter ville bjuda in Ronny Danielsson till teatern och Västerbotten – Ronny är en erfaren och hyllad regissör som framgångsrikt gjort sommarteater hos oss både 2018–2019 (Bröderna Lejonhjärta) och 2010–2011 (Det susar i säven). Rysslands invasion av Ukraina våren 2022 var vid denna tid högst aktuell och ”Spelman på taket” dök upp i våra diskussioner då den utspelar sig i nuvarande Ukraina och skildrar förföljelse och flykt, liksom familjens och traditionernas betydelse för människor i nöd. Men framför allt är det en universell historia om kärlekens kraft och kvinnors frigörelse från patriarkala system.

Kriget i Ukraina har dessvärre inte blivit mindre aktuellt och sen dess har ytterligare ett fruktansvärt krig brutit ut i Gaza med enorma konsekvenser för civilbefolkningen. Den ökande antisemitismen i krigets spår, som ofta blandar samman staten Israel med judarna, gör uppsättningen än mer relevant. Israels agerande i Palestina går att fördöma utan att hemfalla åt fördomar och rasism.

- Vi tror på teaterns möjlighet att skapa förståelse för samtiden. Med Spelman på taket bjuder vi in publiken till en berättelse med trådar till historia och nutid. Som visar att förändringar inte kommer utan utmaningar, att acceptans för olikheter är en grundbult i samhället och – inte minst – att kärleken trotsar allt, avslutar Västerbottensteaterns VD Challa Gustavsson.

Läs mer och se rollfördelning i bifogat programblad.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sommarteater i Medleforsparken, Skellefteå 12 juni-14 juli 2024
Längd: 2 tim 30 min inklusive paus
Produktion: Västerbottensteatern.

MEDVERKANDE
Skådespelare:
Andreas Anterot - Perchik
Vanja Kittelmann Flensner - Chava, dotter
Emil Grudemo El Hayek - slaktaren Lazar Wolf
Joel Götell - Fyedka och Mendel, rabbins son
Frida Linnell - Hodel, dotter
Fransesca Quartey - Golde hustru till Tevye
Reuben Sallmander - mjölkutköraren Tevye
Magdi Saleh - Motel
Malin Vispe - Tzeitel, dotter

Amatörskådespelare Vuxna:
Elvira Asserud - Nahum, fattig tiggare
Florian Granqvist - Spelmannen och bokhandlarlärling
Johan Hellgren - Avram, bokhandlare
Kennet Johansson - Rabbin
Karin Larsson - Rut, intellektuell
Susanne Lohman - Moira, värdshusvärdinna
Astrid Löfgren - Bella, arbetar vid barnkrubban
Johannah Malmin - Rebecca, affärsbiträde
Carola Mannelqvist - Sara, bagare
Jan Nilsson - Yussel och Kommissarie
Susanne Sundkqvist Bergkvist - Yente, äktenskapsmäklare

Amatörskådespelare Barn:
Edith Eklund - Sprintze, dotter
Bodil Forsgren - Sprintze, dotter
Bradley McMahon - Benjamin
Clara Sandström - Bielke, dotter
Agnes Vallberg - Bielke, dotter
Malte Åkerlund - Isak

Manus: Joseph Stein
Musik: Jerry Bock
Sångtexter: Sheldon Harnick
Baserad på Sholem Aleichem-berättelser. Med särskilt tillstånd från Arnold Perl. 
Producerad på The New York Stage av Harold Prince. 
Den ursprungliga New York-föreställningen regisserades och koreograferades av 
Jerome Robbins. 
Presenterad i samarbete med förlaget Music Theatre International.
Översättning: Gösta Bernhard
Svensk översättning av ”Now I have everything” - Jan Mark
Svensk översättning av ”Do you love me ”- Ulricha Johnsson
Regi: Ronny Danielsson
Dramaturg: Tora von Platen
Scenograf: Caroline Romare
Kostymdesgn: Annsofi Östbergh Nyberg
Maskdesign: Helena Andersson
Scenisk rörelse/koreografi: Roger Lybeck
Regiassistent: Lillemor SkoghedenOm VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Challa Gustavsson
VD
Challa Gustavsson
Tora Von Platen
Dramaturg
Tora Von Platen

Relaterad media