2023-09-26 07:48Pressmeddelande

Premiär på Jernbanan onsdag 27 september!

"Jernbanan" sätts upp på Västerbottensteatern i Skellefteå hösten 2023. Foto: Patrick Degerman"Jernbanan" sätts upp på Västerbottensteatern i Skellefteå hösten 2023. Foto: Patrick Degerman

Vår efterlängtade uppsättning av Sara Lidmans "Jernbanan" har premiär i morgon onsdag 27/9 kl 19:00 på Scen 2 i Sara kulturhus. Föreställningen spelas i Skellefteå till  och med 2 november och därefter på turné i Umeå 8-12 nov och Sundsvall 16-18 nov.

Bobo Lundén regisserar återigen – efter succén med Musikanternas uttåg – och den musikdramatiska scenversionen är signerad Dag Thelander och Per Wickström, duon bakom bl a hyllade föreställningarna Trollkarlen från Chicago och Vansinnets historia.

– Mer än hälften av texten sjungs och vävs ihop av sju sjungande och berättande skådespelare på ett sätt som jag hoppas får Sara att le i sin himmel, berättar föreställningens regissör Bobo Lundén.

Handlingen utspelar sig åren kring 1894. I enskild cell på Långholmens fästning sitter Didrik Mårtensson från Lillvattnet. I många år var han sin hembygds hjälte: handelsföreståndare, ordförande i kommunalstämman och förkämpe för bygget av järnväg genom Norrland. Nu är allt det förbi. I ensamheten går han igenom hela historien igen, håller rättegång över sig själv för att bevisa sin oskuld. Runt honom trängs människorna som spelat avgörande roller i hans liv. Hustrun Anna-Stava, föräldrarna och syskonen, den underbare konsul Lidstedt, den livsfarliga Hagar och alla de andra. 

Dag Thelander om varför han tycker att berättelsen om "Jernbanan är intressant att plocka upp idag, och varför just på Västerbottensteatern:

- Min ingång i projektet var personlig och lustbetonad mer än politisk/analytisk, men det är klart att jag under arbetets gång sett paralleller mellan den exploatering av Norrland som Jernbanesviten handlar om (kring förra sekelskiftet) och dagens.
Jernbanans huvudperson, idealisten Didrik Mårtensson, drömmer om att hans by i Norrlands inland ska bli som stora världen. Han ser framför sig att när bara järnvägen är byggd och skogsexploateringen kommer igång ska Lillvattnet bli som Paris. Han inser inte att den koloniala kapitalismen kan komma åt skogen utan att rikedomarna kommer bygden till del. I detta finns förstås en läxa för dagens expansiva Norrlandsdrömmar, något som bl a serietecknaren Mats Jonsson och historikern Sverker Sörlin också skrivit om, säger Dag Thelander.

- Viktigast för mig är att säga att jag inte skrivit en bokstavlig dramatisering av hela eposet. Att kondensera 1500 sidor prosa till 2,5 timmes scenföreställning låter sig helt enkelt inte göras, och den intrikata dramaturgi som Sara Lidman arbetar med i sitt epos (där varje bok har sin båge och sina vändpunkter) låter sig inte heller överföras direkt när fem verk ska bli ett. Jag har därför förenklat, renodlat, slagit samman och ibland förändrat, stoffet på ett sätt som ibland gjort känts oerhört självsvåldigt och läskigt. Samtidigt har jag lutat mig mot tanken att det vi skapar är ett självständigt verk, och att vi, om det blir tillräckligt kul, i bästa fall kan locka fler att läsa Sara Lidmans böcker, säger Dag Thelander om vad publiken kan förvänta sig och vad för slags pjäs han har skrivit.

PRODUKTIONSUPPGIFTER
Jernbanan är producerad av Västerbottensteatern i samarbete med fria teatergruppen Östfronten
 
Manus:  Dag Thelander efter Sara Lidmans romansvit
Musikkomposition:  Per Wickström
Bearbetning och regi: Bobo Lundén
Scenografi:  Caroline Romare
Mask och kostym:  Helena Andersson
Ljusdesign:  Maria Ros
Scenisk rörelse:  Kajza Rauhala
Kapellmästare:  Mattias Kågström
SCENTEKNIK, SCENOGRAFI, DEKOR OCH KOSTYM är producerade av teaterns tekniker & ateljépersonal samt Sara kulturhus tekniker.
 
Medverkande: Andreas Anterot, Amina Avdic, Henrik Gustafsson, Jakob Hultcrantz Hansson, Mattias Kågström, Sonja Lindblom, Ellenor Lindgren 
 
AFFISCHBILD:  Lisalove Bäckman 
PRESSBILDER:  Patrick Degerman
TF KONSTNÄRLIG LEDARE: Tora von Platen
VD & ANSVARIG UTGIVARE: Challa Gustavsson

 

 


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Tora Von Platen
Dramaturg och TF Konstnärlig ledare
Tora Von Platen

Relaterade länkar