Liv Strömquist slog 2005 igenom med succédebuten Hundra procent fett och har sedan dess etablerat sig som en av sveriges viktigaste serietecknare och kulturpersonligheter. Nu sätter Västerbottensteatern upp Jag tänker på kärlek - en musikalisk humorshow kring kärlek, singelliv och lycka baserad på Livs samhällskritiska och skruvade serier.
I föreställningen Jag tänker på kärlek bjuds vi på en musikalisk och humoristisk show som håller upp en skrattspegel mot samtiden och bjuder på både bisarra och vardagsnära scener. Hur ser jakten på kärlek ut i dagens digitala värld? Är det någon skillnad eller funkar kärlek och romatik egentligen på samma sätt som det alltid har gjort? Hur är likheterna och skillnaderna från djurriket? Hur gör kändisar som till exempel Britney Spears och Glenn Hysén?
Julia Marko-Nord, som med framgång regisserade Rotterdam på Västerbottensteatern 2022, kommer tillbaka för att ta sig an Liv Strömquists kompromisslösa, skruvade och analytiska serier om allt från sex, klass, maktstrukturer och samhällskritik i allmänhet, till feminism i synnerhet.
Tora von Platen och Julia Marko-Nord har i arbetet med föreställningens manusbearbetning utgått från tre olika pjäsmanus gjorda av regissören och dramatikern Ada Berger tillsammans med Liv Strömquist och tagit ett urval av scener ur dessa pjäser. Fokus har varit på temat kärlek.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mer om Liv Strömquist
Med böcker som Einsteins fru (2008), Prins Charles känsla (2010), Kunskapens frukt (2014), Den rödaste rosen slår ut (2019) och nu senast Liv Strömquists astrologi (2022) har Liv skapat sig en särställning som både skarp satiriker och folkbildare.
Hennes serier är flerfaldigt prisbelönade, översatta till närmare tjugo språk och har dramatiserats flitigt. Liv Strömquist driver också podcasten En varg söker sin pod tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli och medverkar regelbundet i podcasten Stormens utveckling med Ola Söderholm och Jonatan Unge.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Premiär 15 november 2023 på Studion, Folkets hus i Umeå.
Spelar i Skellefteå på Sara kulturhus 22 november - 21 december.
Manus: Liv Strömquist & Ada Berger
Manusbearbetning: Tora von Platen & Julia Marko Nord
Dramaturg: Tora von Platen
Regi: Julia Marko-Nord
Scenografi & kostym: Sven Haraldsson
Mask & peruk: Helena Andersson
Ljusdesign: Kin Isaksson
Musikproduktion och arrangemang (“Always on my mind”, “Baby one more time”): Klas Hasselrot
Medverkande: Niklas Larsson Lirell, Louise Löwenberg, Emil Schillén & Anna Söderling
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.