2019-05-07 05:45Pressmeddelande

Premiär för närodlat samarbete mellan Västerbottensteatern och Musikalakademien

I samarbete med Musikalakademien i Umeå presenterar Västerbottensteatern Relativitetsteorin – en musikal om en grupp unga människor som under ett högskoleprov reflekterar över livet och vem man är i förhållande till andra.I samarbete med Musikalakademien i Umeå presenterar Västerbottensteatern Relativitetsteorin – en musikal om en grupp unga människor som under ett högskoleprov reflekterar över livet och vem man är i förhållande till andra.

"Som länsteater är det vår förbannade plikt att se till att konsten växer och frodas i den region vi lever i", säger Västerbottensteaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén om samarbetet kring Musikalakademiens slutproduktion Relativitetsteorin som har premiär torsdag 9 maj.

"Ingen trög institutionsteater – här ska idéerna få dansa!"
Detta är första gången Västerbottensteatern och Musikalakademien Umeå, på Strömbäcks folkhögskola, gör en gemensam produktion. Bobo Lundén ser det som en viktig uppgift för teatern.
– Vi ska inte vara någon trög institutionsteater utan här ska idéerna få dansa! Det är viktigt att nära de plantskolor som finns i regionen. Att ta chansen till samarbete med en så högklassig utbildning som Musikalakademien ser vi som en konstnärlig investering. Det gäller både på kort sikt, då vi kan erbjuda publiken en högkvalitativ musikalupplevelse, och på lång sikt med möjligheter till fler samarbeten.

Lyfter musikteatern i norr
Johanna Edlund, kursansvarig på Musikalakademien, ser det som en fantastisk möjlighet för studenterna att vara med i en professionell produktion med alla de olika avdelningar och det samspel som krävs för att sätta upp en föreställning.
– Vi är Sveriges nordligaste yrkesutbildning i musikal och vi hoppas att det här kan leda till fler samarbeten för att kunna lyfta musikteater i den norra delen av Sverige.

En pedagogisk utmaning
Relativitetsteorin är en musikal som är skapad för att framföras av unga vuxna med de funderingar som de har just i denna tid i livet. Det är funderingar som både publiken i Skellefteå och våra elever kan relatera kring, säger Johanna Edlund. 
– Det är också en musikal som ger alla tretton eleverna på scenen en bra pedagogisk utmaning. Alla karaktärer är bärande i föreställningen och i musikalen ryms många olika musikgenrer. 

"Hysteriskt roliga och hjärtskärande historier"
Om Relativitetsteorin har skaparna Neil Bartram och Brian Hill sagt:
“Relativitetsteorin började som ett uppdrag från Sheridan College in Oakville, Ontario, Kanada, att skriva en musikal för skådespelare i college-åldern. För att förstå hur denna åldersgrupp tänker, träffade vi flertalet unga skådespelare, pratade med dem och lyssnade noga på deras historier. Om vi ska vara helt ärliga förväntade vi oss historier om att jobba på Broadway, om kändisdrömmar. Till vår glada överraskning, möttes vi av allt annat förutom det. Vi satt i flera timmar och lyssna på hysteriskt roliga och hjärtskärande historier om hemma, barndom, familj, kärlek, förlust, och den djupa samhörigheten mellan dem. I varje historia fanns en röd tråd om tillhörigheten och osäkerheten som kommer med deras evigt expanderande världar.”

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Om Musikalakademien
Musikalakademien är en 3-årig utbildning på Strömböcks folkhögskola i Umeå, med sikte på Europas musikalscener. Förutom ett fast lärarlag finns ett gästlärarsystem med professionella artister och lärare från London. Undervisningen bedrivs i samarbete med Royal Academy of Music i London och deras musikalutbildning under ledning av professor Mary Hammond. Samarbete sker även med lärare och professionella artister från Norden och övriga Europa, som nu med Västerbottensteatern.

Utbildningens kvalitet visas bland annat genom de roller på olika musikteaterscener som tidigare elever fått. I slutet av april kommer tre av Musikalakademiens deltagare att medverka i ett showcase i Berlin, Tyskland. Det är första gången som Sverige representeras på detta showcase, och av fyra utvalda kommer tre från Musikalakademien.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Relativitetsteorin
Spelas på Västerbottensteatern i Skellefteå
torsdag 9/5 kl 19.00 (premiär !), fredag 10/5 kl 19.00 och lördag 11/5 kl 19.00

Pressbiljetter bokas via Västerbottensteatern, se kontakt nedan.

Musik och sångtexter: Neil Bartram
Manus: Brian Hill
Svensk översättning: Elsa Fryklund
Regi: Musikalakademiens lärare i samarbete med Bobo Lundén, Västerbottensteatern
Medverkande, musikalelever från Musikalakademien, Strömbäcks folkhögskola.
Ebba Skoogh, Boden
Evelina Hansson, Sävar
Emma Sandborgh, Stockholm
Maja Samuelsson, Linköping
Linnéa Jönsson, Sövde
Malva Lardén, Stockholm
Josefine Olofsson, Karlstad
Oskar Berlevik, Blomstermåla
Marcus Mützell, Stockholm
Hjalmar Bohman, Stockholm
Grim Börgesen, Karlshamn
Lars Fagernäs, Alfa
Johan Ingemarsson, Mjölby

En produktion av Musikalakademien i Umeå i samarbete med Västerbottensteatern.

Kontakt Musikalakademien:
Johanna Edlund, tel 070-292 02 79
Västerbottensteaterns kontaktpersoner enligt nedan.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kristina Bygdén
Kommunikatör/grafisk formgivare
Kristina Bygdén
Sofia Lindblom
Grafisk formgivare/kommunikatör
Sofia Lindblom