2024-09-17 04:30Pressmeddelande

Premiär för "När Vår Herre gjorde Bygdsiljum och allt det andra"

När Vår Herre gjorde Bygdsiljum och allt det andra. Premiär på Västerbottensteatern. Med spelmannen och berättaren Thomas Andersson. Foto Patrick Degerman.När Vår Herre gjorde Bygdsiljum och allt det andra. Premiär på Västerbottensteatern. Med spelmannen och berättaren Thomas Andersson. Foto Patrick Degerman.

På onsdag 18 september har Västerbottensteatern premiär på Thomas Anderssons nya föreställning "När Vår Herre gjorde Bygsiljum och allt det andra."
”När Vår Herre gjorde Bygdsiljum och allt det andra” är berättelsen om hur allt började och hur det kunde komma sig att det blev som det blev. Föreställningen följer delvis händelseförloppet i skapelseberättelsen men är förlagd i vår Västerbottniska verklighet.
 
Föreställningen framförs i form av en folklig historia som det brukar berättas i vår del av världen. I den, mellan stjärnor, solar, månar, änglar, djävlar, gudar, människor, slätter och berg – finns plats för musik. Och såklart är den delvis skriven och framförd på bondska.
 
– I min världsbild kom inte världen till så som det står i bibelns Första Mosebok. Men när vår söndagsskolefröken hemma i Bygdsiljum berättade skapelseberättelsen på sitt livliga sätt, då var den sann. Man såg precis hur Vår Herre formade berg, åkrar och vattendrag med sin väldiga hand. Han for fram som en jättelik schakttraktor. Och det var inte i mellanöstern eller någon annanstans. Det var hemmavid. Och det var rena sanningen. Jag var 7 år och söndagsskolefröken hette Nancy Tjärnström, berättar Thomas Andersson.
 
Att åkrarna är tillkomna av mänsklig möda säger Thomas att han förstod så småningom. Och att han nu vill berätta den här historien som fullväxt säger han beror på en dragning åt fantasterier.

– Jag tror på evolutionen. Skapelseberättelsen anser jag dock vara en vacker, mäktig och poetisk historia – så länge man får göra som man vill vad gäller att tro på den. Och tack och lov så har vi religionsfrihet i vårt land.  Man kan alltså tro på evolutionen och vara öppen för andlighet samtidigt.

Thomas ser även att Gud i skapelseberättelsen troligen gav människan större ansvar än hon förtjänar och klarar av.

– Enligt skapelseberättelsen är människan en konstruktion av Vår Herre, en slags uppfinning. Men det var nog som att sätta bocken till trädgårdsmästare att människan tilldelades uppgiften att förvalta skapelsen. Eftersom vi nu är på god väg att utrota alla andra varelser och förstöra hela klotet, så måste man ställa frågan om det blev något fel i konstruktionen? Den frågan dryftas också i föreställningen, avrundar Thomas.

PRIDUKTION:
Manus & Medverkan: Thomas Andersson
Regi: Peter Engkvist
Scenografi & Kostym: Caroline Romare
Ljud & scenteknik: Arvid Staaf 
Ljus: Cathrine Crépault Wibe
Ljudinspelning: Jesper Johansson
Inspelade musiker: Daniel Ek & Gunnar Lingegård
Snickare: Jonas Åberg
DEKORMÅLARE: Catarina Berglind
Skräddare: Helena Steisel
AFFISCHBILD: Lisalove Bäckman 
PRESSBILDER: Patrick Degerman
KONSTNÄRLIG LEDARE:  Johanna Salander
VD & ANSVARIG UTGIVARE: Challa Gustavsson

 


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Johanna Salander
Konstnärlig ledare & avdelningschef på teateravdelningen
Johanna Salander

Relaterad media