2023-03-03 07:54Pressmeddelande

Premiär för "Handbok för husmödrar" lördag 4 mars

Handbok för husmödrar - på Västerbottensteatern våren 2023
Foto: Patrick DegermanHandbok för husmödrar - på Västerbottensteatern våren 2023 Foto: Patrick Degerman

EN NÄRA BERÄTTELSE OM HEMARBETE, MODERSKAPETS VILLKOR, OMSORG OCH EN VÄNSKAP SOM ÖVERLEVER ALLT.

Länkar till PRESSBILDER finns längst ner i detta mail!

Äntligen är det premiär på "Handbok för husmödrar" skriven av Camilla Blomqvist utifrån en idé av regissören Johanna Salander. 

I föreställningen blir vi inbjudna till Esters hem. Ett hem fullt av arbete och ensamhet men också många historier och funderingar om livet. Publiken sitter inom hemmets väggar som en del av inredningen och får betrakta arbetet och Ester i olika tider, på väldigt nära håll. Tre skådespelare kommer att gestalta Ester i tre olika åldrar - som 20-åring och nybliven mamma, som 40-åring och som gammal kvinna.  
Allt gestaltat i olika tidsplan men samtidigt – på en och samma gång, i samma rum - hemmet.  
 
- Så många oberättade kvinnoliv har passerat. Jag hoppas att den här föreställningen ska beröra och både vara igenkännande och skapa någon slags vördnad inför livet och kvinnors ofta osynliggjorda gärning. Vi har alla en mamma, mormor eller farmor som levt som hemmafru. Och några av oss har ju också själva levt som hemmafruar. Jag hoppas att ”Handbok för husmödrar” ska skapa både igenkänning och aha-upplevelser. Och någon slags upprättelse och hyllning till alla de hemmafruar som jobbade så hårt med att ta hand om oss andra och hemmen, ofta på bekostnad av sin egen frihet och utrymme, säger Johanna Salander, regissör.

LÄNGD 1 tim 30 min utan paus. Fika serveras efter föreställningen.

MANUS Camilla Blomqvist
IDÉ & REGI Johanna Salander
DRAMATURG Tora von Platen
SCENOGRAFI & KOSTYMDESIGN Hanna Cecilia Wilén Lindkvist
MASK- & PERUKDESIGN Helena Andersson
KOMPOSITÖR & LJUDDESIGN Frida Johansson
LJUSDESIGN Kin Isaksson
I ROLLERNA Sonja Lindblom, Annika Nordin och Malin Vispe.

SCENTEKNIK, SCENOGRAFI, DEKOR OCH KOSTYM är producerade av teaterns tekniker & ateljépersonal samt Sara kulturhus tekniker.

FÖRESTÄLLNIGNSTEKNIKER Oskar Bergkvist, Catherine Crépault Wibe, Kin Isaksson, Jonas Åberg, Petter Ögren.

FÖRLAG Colombine Teaterförlag
AFFISCHBILD Lisalove Bäckman
PRESSBILDER Patrick Degerman
KONSTNÄRLIG LEDARE Bobo Lundén
VD & ANSVARIG UTGIVARE: Challa Gustavsson


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Challa Gustavsson
VD
Challa Gustavsson
Bobo Lundén
Konstnärlig ledare
Bobo Lundén

Relaterade länkar