"Allt som är värt" är en upplyftande pjäs om nedstämdhet som med värme, humor och hits från 1987 till idag tacklar svåra ämnen på ett avväpnande, rörande och roligt sätt. Med Ellenor Lindgren. På lördag 26 oktober har föreställningen premiär!
En sjuårig flicka får veta att hennes mamma ligger på sjukhus på grund av att hon inte längre vill leva.
För att rädda sin mamma gör flickan en lista över allt som är värt att leva för:
Listan fortsätter växa. Och det gör flickan också.
Vi följer henne från 1987 till idag, från barn till vuxen, genom skola, kärlek, jobb – och nya saker läggs till på listan: Att dansa ensam, kaffe, att tänka ut en kärleksförklaring. Allt eftersom listan fylls med positiva saker börjar hon inse vilken betydelse listan har i hennes eget liv.
Kanske är det till och med så, att den som verkligen blir räddad av listan, är hon själv?
"Every brilliant thing" är originaltiteln på pjäsen som i Västerbottensteaterns händer blir ALLT SOM ÄR VÄRT. Och i denna överraskande monolog skapar publiken och skådespelaren föreställningen tillsammans.
Pjäsen regisseras av Västerbottensteaterns konstnärliga ledare Johanna Salander och på scenen ser vi Ellenor Lindgren.
- Jag gillar att peta i det som skaver, och prata högljutt om det som är tabu. Inte på vilket sätt som helst, men genom att lyfta upp det på en scen och finna scenkonstens förtrollande metoder att hjälpa oss få syn på, och närma oss det obekväma eller obehagliga, säger Johanna Salander som regisserar pjäsen.
Johanna fortsätter:
- Självmord eller suicid är omgärdat av tabun. Mycket på grund av rädsla och den skam och skuld som samhället och omgivningen upplever när någon tagit sitt liv. Att en individ inte längre vill leva kan ses som den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa. Något många tampas med idag. Och så mycket som varannan svensk har en bekant som tagit sitt liv. En av de viktigaste saker som lyfts fram av organisationer och experter i det förebyggande arbetet är just att bryta tabut. Att prata om det.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.