2023-06-13 08:52Pressmeddelande

Nypremiär för sommarmusikalen Wendy & Peter Pan!

Wendy & Peter Pan i Medleforsparken.Västerbottensteaterns sätter upp Wendy & Peter Pan i Medleforsparken. Foto: Patrick Degerman

Sommarvärmen är här och Västerbottensteatern har äntligen nypremiär på Wendy & Peter Pan onsdag 14 juni kl 18:00. Vår musikalföreställning för alla åldrar, är fritt bearbetad efter Barries klassiska äventyr om landet Ingenstans. Föreställningen spelas fram till 16 juli 2023 i Medleforsparken, Skellefteå.

Föreställningen hade premiär sommaren 2022, i en helt ny bearbetning av Annika Kofoed och med nykomponerad musik av PO Nilsson. Förra året medverkade 16 av de då nyexaminerade studenterna från Musikalakademien. I år är 10 av dessa studenter tillbaka i sommarmusikalen. Skådespelarna Malin Vispe och Stefan Clarin är tillbaka som piraterna Smee och Kapten Krok. Till sin hjälp har de ett gäng pirater som även i år gestaltas av fantastiska lokala teateramatörer.

Wendy är mitt i en frigörelse från barndomshemmet. Hon känner sig instängd och längtar efter gemenskap. Wendys sätt att hantera sin familjesituation med att ta hand om sina mindre syskon är att underhålla dem med historier om den trotsiga figuren Peter Pan som säger sig aldrig kunna bli vuxen. Trots gemenskapen med de yngre syskonen söker Wendy häftigare utmaningar och de oroliga föräldrarna är besvärade av hennes nattliga promenader och försöker hindra henne från att umgås med ungdomsgänget som hänger på deras gata.

En kväll när Wendy ser efter syskonen får den spännande fantasivärld de fyller sitt liv med plötsligt liv. Tillsammans med den flygande Peter Pan kastas de in i en omtumlande resa på liv och död.

I föreställningens blandas precis som i Barries berättelse absurd humor med halsbrytande dramatik men pjäsen berör
även vemod och saknad. Vilka människoöden döljer sig egentligen under den perfekta fasad som finns i Wendys barndomshem? En berättelse om att bli vuxen eller att vägra bli det, om att utmana sina rädslor, men också om att ett smärtsamt avsked kan vara nödvändigt för att hitta nya vägar. Men framförallt är det en berättelse om att ge sig hän i sin vildaste fantasi.

I Wendy och Peter Pan i regi av Annika Kofoed, fylls scenen av en stor ensemblen med en blandning av skådespelare och dansande musikalartister. Ett kärt återvändande för den publik som tidigare sett Ringaren i Notre Dame är P-O Nilssons medryckande låtar som stannar kvar hos publiken långt efter att de lämnat teaterläktaren.

Välkommen till sommarens teateräventyr!

MANUS & REGI: Annika Kofoed, baserat på J M Barries berättelser om Peter Pan och Wendy.
DRAMATURG: Tora Von Platen
KOMPOSITÖR, SÅNGTEXTER & BAKGRUNDER: P-O Nilsson
SCENOGRAF & KOSTYMDESIGNER: Astrid Maya
MASK- & PERUKDESIGN: Helena Andersson
KOREOGRAF: Melker Sörensen
LJUDDESIGN: Arnaud Spicq
SÅNGINSTUDERING: Johanna Edlund, Susanne Sundqvist Bergkvist.
REGIASSISTENT Lillemor Skogheden

MEDVERKANDE: Jessica Allmo, Ingrid Andersson, Oliver Bjurström, Stefan Clarin, Matilda Dahlén, Emilia Ekström, Stefan Ekström, Alfred Grönkvist, Joel Götell, Anna Kanwar, Heidi Laakso, Erika Laisfeldt,  Cecilia Lundmark, Malin Morin, Agnes Oldberg, August Persson, Susanne Sundqvist Bergkvist, Johannes Uddling, André Vingård och Malin Vispe.

SCENTEKNIK, SCENOGRAFI, DEKOR OCH KOSTYM ÄR PRODUCERADE AV TEATERNS TEKNIKER & ATELJÉPERSONAL.

LJUDTEKNIKER: Oskar Bergkvist
SCENMÄSTARE OCH SNICKARE: Jonas Åberg (föreställningsansvarig), Niclas Andersson, Petter Ögren
DEKORMÅLARE OCH ATTRIBUTMAKARE: Catarina Berglind, Andrea Kågström, Ian Wilson.
REKVISITÖR: Nina Muhonen
KOSTYMMÄSTARE: Ulrica Forsgren, Terese Larsson, Helena Steisel, Amanda Cederberg (praktikant)
MANGATECKNINGAR: Natalia Batista

AFFISCHBILD: LisaLove Bäckman
PRESSBILDER: Patrick Degerman
KONSTNÄRLIG LEDARE: Bobo Lundén
ANSVARIG UTGIVARE: Challa Gustavsson, VDOm VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Challa Gustavsson
VD
Challa Gustavsson

Relaterad media

Relaterade länkar