2018-03-02 07:33Pressmeddelande

Nycirkus, musik och berättande för unga när Kulturföreningen Mullberget arrangerar ImPrint på Berättarfestivalen

null

En mix av nycirkus, musik och berättande tar plats på scenen när Kulturföreningen Mullberget låter de unga rösterna höras på Berättarfestivalen i Skellefteå. Under rubriken ImPrint blir det en kväll med blandade uttryck som gör avtryck.

Trästockfestivalen är Kulturföreningen Mullbergets största och mest välkända arrangemang. Med gränsöverskridande möten mellan olika uttrycksformer hoppas nu verksamhetsutvecklare Agnes Lundmark att locka nya besökare till föreningen och Berättarfestivalen. 

– Att bjuda in nytänkande akter som vi aktivt riktar till de vi redan kommunicerar med, är hela poängen med kvällen. Den kommer också förhoppningsvis att inspirera våra egna medlemmar att prova på nya konstformer och uttryck. ImPrint blir en kväll med blandade uttryck som gör avtryck.

"Hjälper till att maximera 10-årsjubileet" 
KF Mullberget har deltagit i många år i Berättarfestivalens inriktning mot unga. Det har arrangerats allt från Spoken word-kvällar till musikframträdanden och Stand up.

– Att vara en arrangerande förening är inte lätt alla gånger och för oss som ungdomsförening är det viktigt att samarbeta med andra, som Berättarfestivalen. Att tillsammans kunna erbjuda besökare, unga som gamla, allt från musik till nycirkus, känns otroligt roligt. Det hade inte varit möjligt för kulturföreningen att göra på egen hand. Med detta event visar Berättarfestivalen sitt stöd för föreningen och föreningen hjälper å sin sida till att maximera festivalens 10-årsjubileum. 

På scenen: Barnet, Bohlin, Vincentie och Lundmark
ImPrint beskrivs av KF Mullberget som "livsberättelser, texter om aktuella ämnen, rörelser som förkroppsligar känslorna och toner som ljuder på det sätt som griper tag i en." Akterna är: Barnet, en trio från Umeå och Österlen, som levererar det som beskrivits med orden "underfundiga popmelodier med diskbänksrealistiska titlar". Kajsa Bohlin, akrobat, performanceartist och poet. Francesca Vincentie levererar musik som bottnar i berättelser från Java, Västerbotten och Lappland. Fanny Lundmark har utvecklats som musiker, sångerska och låtskrivare i KF Mullbergets egen verksamhet och tar nu rejäl plats på scenen med eget material.

Kontakt Kulturföreningen Mullberget: verksamhetsutvecklare Agnes Lundmark, tel 076 774 56 91, agnes.lundmark@mullberget.se

Den tionde Berättarfestivalen genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Målsättningen är att skapa en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Ny arrangör är nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, en del av Västerbottensteatern.

Det är Skellefteå kommun som givit Västerbottensteatern uppdraget att etablera Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Mer information om Nordiskt Berättarcentrum presenteras när verksamheten har kommit igång.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.