2023-08-01 08:00Pressmeddelande

Nu kickar Årets Berättarkommun Malå igång!

Vy över MalåMalå - Årets Berättarkommun 2023/2024. Invigning 5 augusti 2023.

Med öppet hus på lokala museer, invigningsceremoni på torget, busstur med berättare , berättarstig, mat, fika och tävlingar kickar Malå igång sitt år som Årets berättarkommun i Västerbotten.  

Den 5 augusti invigs Malå - Årets berättarkommun 2023–2024. Malå är den tolfte kommunen i ordningen och på programmet för invigningsdagen står - förutom en officiell invigning – ett matigt och variationsrikt program på agendan. Vi ser fram emot en härlig dag där vi äntligen får kicka igång vårt berättarår på riktigt! säger Maria Larsson, verksamhetsansvarig för kultur i Malå kommun.

Brett utbud mot olika målgrupper
Maria Larsson
, som tillsammans med den lokala arbetsgruppen planerat för invigningen ser fram emot ett händelserikt år.  
– I Malå finns redan en stark berättartradition och alla är så peppade inför vårt berättarår, menar Maria Larsson. Det kommer att satsas brett mot olika målgrupper, och det är viktigt med insatser mot våra barn och unga, så skolan blir ett prioriterat område. Satsningarna kommer att märkas i kommunen överlag. Som exempel ska ”Dagens dikt” framföras av poesigruppen Kalejdoskop på Hotell Tjamstan och berättarcaféer och workshops planeras för fullt. Programmet uppdateras löpande under hela året på www.mala.se, så jag uppmanar alla att titta där så ni inte missar allt trevligt, avlutar Maria.

Stort engagemang och härliga samarbeten
Årets berättarkommun arrangeras årligen av Nordiskt Berättarcentrum i samverkan med Västerbottens museum och den aktuella kommunen. Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum, känner sig förväntansfull inför det kommande berättaråret i Malå.
– Vi är så imponerade av det engagemang som finns i Malå. Det finns massor med spännande idéer och planer på arrangemang. Engamanget är stort i arbetsgruppen och flera aktiviteter, som exempelvis Berättarcaféer har redan tjuvstartat innan vi ens haft vår kickoff – det känns mycket lovande!

Ordfördelarutbildning
En ordfördelarutbildning blir en av de första aktiviteterna under året. Under ledning av Marianne Folkedotter, berättarantikvarie på Västerbottens museum, kommer intresserade - redan 10 augusti - att få lära sig hur man arrangerar och leder ett berättarcafé. Därefter fylls året med berättaraktiviteter i lokal regi med support från Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum. 


Om "Årets berättarkommun i Västerbotten" – lokal utveckling genom berättande
Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern,  i partnerskap med Västerbottens museum och i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen.

Med denna satsning uppmärksammas kommuner som på ett målmedvetet och engagerat sätt vill arbeta med berättande. Syftet med utnämningen är att den ska fungera som inspiration till alla de som vill utveckla berättandet på den egna hemorten, öka berättandets betydelse och med det stärka lokal utveckling i hela Västerbotten.

Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner. 

 

Kontakt:
Theresa Eriksson, Pedagog & projektledare Nordiskt Berättarcentrum, 0910-715626, theresa.eriksson@vasterbottensteatern.se.
Maria Larsson, Verksamhetsansvarig Kultur, Malå kommun, tel 0953-140 57, maria.i.larsson@mala.se
Marianne Folkedotter, Berättarantikvarie Västerbottens museum, 070-695 38 00,  marianne.folkedotter@vbm.se

Mer information om Årets berättarkommun finns på länken nedan.
https://www.mala.se/kultur-och-fritid/arets-berattarkommun/



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Theresa Eriksson
Pedagog & producent, Nordiskt Berättarcentrum
Theresa Eriksson