2021-02-03 06:45Pressmeddelande

Nordisk expertis om berättande som pedagogisk metod

Lära med berättande – fortbildningsdagar online om berättande som pedagogisk metod. Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum.

Nordiskt Berättarcentrum arrangerar digitala fortbildningsdagar för pedagoger och utbildare i alla lärande miljöer

Kan berättande berika utbildningen? Kan jag utveckla mitt pedagogiska arbete med berättandet som grund? Det är några frågor som deltagarna kommer att få besvarade under de digitala fortbildningsdagarna Lära med berättande 10-11 februari.

Theresa Eriksson, pedagog och producent hos arrangören Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, säger att de positiva reaktionerna från tidigare fortbildningsdagar gav stöd åt tanken att genomföra årets fortbildning trots att den i den speciella situation som råder inte kunde arrangeras live.  
– Vi följer upp den succé som Lära med berättande har blivit bland de som deltagit de två första åren. Vi har fått genomgående höga betyg från tidigare deltagare och i det hämtar vi stöd för att arrangera ytterligare fortbildning där berättandet som pedagogisk metod står i fokus.

Perspektiv från universitet, klassrum och berättarvärld
Programmet bjuder på inspirerande föreläsningar, goda exempel, praktiska workshops och idéskapande möten med lärare, pedagoger och utbildare. Deltagarna möter åtta nordiska experter med perspektiv från universitet, klassrum och berättarvärld – teori och praktik i samspel. Bland föreläsarna finns bland andra norska Mimesis Heidi Dahlsveen, berättare, författare och førstelektor vid Oslomet storyuniversitet, Veva Gerard, från Belgien, berättare, coach, utvecklare av Storytelling Toolbox tillsammans med Katty van Kerkhove nätverkssamordnare för FEST- Federation for European Storytelling. Mikael Thomasson från Ljungby berättar om hur Sagobygden och Sagomuseet arbetar med att levandegöra och använda den muntliga berättartraditionen bland barn.

För alla lärande miljöer
Theresa Eriksson lyfter fram att Lära med berättande riktar sig till pedagoger som arbetar i alla former av lärande sammanhang.
– Fortbildningsdagarna vänder sig till den som arbetar med lärande inom förskola, grundskola, gymnasium, SFI, folkbildning eller i andra lärande miljöer – konferensen är verkligen aktuell och angelägen för alla. 

På grund av de rådande restriktionerna genomförs Lära med berättande helt online. Deltagarna ges möjlighet att lyssna till föreläsarna, men även att interagera med både föreläsare och andra deltagande kollegor. 

- - - - - - 
Lära med berättande – digitala fortbildningsdagar om berättande som pedagogisk metod
Sänds online 10-11 februari med utgångspunkt hos Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå
Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum
Mer information och anmälan: se länk nedan.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Theresa Eriksson
Pedagog & producent, Nordiskt Berättarcentrum
Theresa Eriksson

Relaterade länkar