2019-10-10 14:47Pressmeddelande

Nordisk berättarelit samlas på Berättarfestivalen

Story Squad i Aladdin, på Berättarfestivalen 2019.Story Squad i Aladdin, på Berättarfestivalen 2019.

De komma från väst, de komma från öst... och samlas i Skellefteå. Berättarfestivalen har i år medverkande av högsta internationella klass från de nordiska länderna. Och några av de medverkande har tagit vägen via Marrakech till Europas nordligaste berättarfestival. 

Norska Story Squad är en av gästartisterna, fyra unga kvinnliga berättare som kommer från en helt unik erfarenhet. Som första utländska berättare, och förstås första kvinnliga, har de fyra tjejerna fått berätta på torget Jamaa El Fna i Marrakech, den urgamla staden vid foten av Atlasbergen i Marocko. Torget har tusenåriga berättartraditioner och finns uppsatt på UNESCOs världsarvslista. Story Squad medverkar på Nordisk Berättarkväll lördag 19 oktober.

Där medverkar även berättaren och singer/songwritern Francesca Vincentie med sitt band och 3Troubadours, trilateral berättargrupp som består av Torgrim Mellum Stene (Norge), Markus Luukkonen (Finland) och Tom Van Outryve (Belgien).

Nordiskt berättarbattle
Fredagens Story Fight Night är ett berättarbattle mellan nordiska berättare. Berättarformen, som bygger på improvisation, har skapats av kvällens värd Kasper Sørensen (Danmark). Medverkar gör Matilda Kjellmor (Sverige), Markus Lukkonen (Finland), Ine Mariel Solbakken (Norge) och Torgrim Mellum Stene (Norge). Sørensens medvärd är Love Ersare (Sverige). 

"Om den nutida mannens inneboende rädsla för närhet"
Musik- och teaterprofilen Stephen Rappaport inleder festivalens särskilda klubbkvällar på onsdag med sin Museum Of Contemporary Art – MOCA, en föreställning om den nutida mannens inneboende rädsla för närhet och att engagera sig. Efter föreställningen ger Stephen en intim konsert tillsammans med Amanda Hofman-Bang, cellist och vokalist.

Berättarrazzior
Flera av gästberättarna kommer även att medverka i andra sammanhang under festivalen, som vid berättarrazzior i Skellefteås skolor. Då agerar man tillsammans med lokala berättare och överraskar eleverna med en kort story i klassrummet. 

Samverkan i Norden och Europa
Nordiskt Berättarcentrum är huvudarrangör av Berättarfestivalen och att bjuda in berättare från det nordiska och europeiska berättarvärlden är därför en självklarhet. Det säger Rose-Marie Lindfors,  en de på Berättarcentrum som arbetar med att stärka det nordiska nätverket. 
– Alla är så glada för att vi har ett nordiskt berättarcentrum i Skellefteå. Man är intresserad av att mötas och samarbeta, hitta gemensamma projekt inför framtiden. De som kommer hit har kopplingar till exempelvis Fortellerfestivalen och Fortellerhuset i Oslo, festivalen Words i Helsingör, Storysharing Universum i Helsingfors, Samova Storytelling och Berättarfestivalen i Alden Biesen.

Invigning med framväxande kulturhus som fond
På måndag drar det igång med invigning i facklors sken på torget i Skellefteå, med det framväxande nya Sara kulturhus i fonden. Sedan väntar sju dagar med 125 kulturupplevelser på arton orter i hela Skellefteå kommun. Mycket är fokuserat kring kulturscenerna i Skellefteå, men i festivalutbudet ryms både de internationella inslagen och det allra mest lokala. I Missenträsk handlar det förstås om Sara Lidman, i Varuträsk hyllas kvinnorna kring Beatles, i Drängsmark berättas det om den förre skidstjärnan Lennart Lill-Järven Larsson och i Författarbyn Hjoggböle är det författarmöte med Anita Salomonsson. Och så fortsätter det under veckan.  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
Berättarfestivalen i Skellefteå, 14-20 oktober
På arton orter i Skellefteå kommun, med Nordanåteatern och Västerbottensteatern som festivalnav.
Arrangör: Berättarfestivalen arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med Kulturavdelningen Skellefteå kommun,
Skellefteå museum och Västerbottens museum samt en mängd lokala arrangörer och med stöd av Skellefteå kommun, Region Västerbotten och Kulturrådet.
Information om program mm: berattarfestivalen.se (se länk nedan).
Programtidningen kan även läsas on-line (länk nedan).



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala