2018-10-08 06:30Pressmeddelande

Mod, hemligheter och lögner med Livsberättelser på berättarscenen

Det krävs mod att dela med sig av sin egen livsberättelse. Några som har det modet är den grupp berättare som tar plats på Västerbottensteaterns caféscen 16 oktober för att under rubriken Livsberättelser generöst dela med sig av sina historier om bland annat hemligheter och lögner, mod och avgörande ögonblick.

Livsberättelser är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern, Skelleftebygdens berättarförening och studieförbundet Bilda. Berättarcentrums Lillemor Skogheden och berättarföreningens Rose-Marie Lindfors har varit med och utvecklat berättelserna. 

– Livsberättelser är precis som det låter – berättelser från livet, upplevda av den som berättar. De framförs av människor som alla har mod, lust och vilja att dela med sig av sina minnen, säger Lillemor Skogheden.

Rose-Marie Lindfors lyfter fram den delade upplevelsen som ett viktigt inslag i Livsberättelser:

– Genom att dela upplevelser med andra berättar vi oss fram till något djupt mänskligt.

Medverkande i Livsberättelser är Annica Ericsson, Karin Häggmark, Anna-Mia Johansson, Harald Larsen, Firelle Najjar, Galina Netteltoft och Malin Åberg. De delar med sig av sina livsberättelser under en kväll med skratt, tårar och hög igenkänningsfaktor för publiken.

Att stötta en satsning som Livsberättelser är en naturlig del av verksamheten på Nordiskt Berättarcentrum, säger verksamhetschefen Robert Herrala:

Vår inställning är att varje människas berättelse är värd att lyssna på och att ingen kan berätta den bättre än personen själv.

Nordiskt Berättarcentrum arbetar samtidigt med flera olika projekt och med att bygga upp nätverket i Norden. På agendan finns bland annat att producera en konferens på temat Lära med berättande och att initiera studiecirkelverksamhet med samtal i forumet Kvinnorum. Mer information om detta och mer därtill kommer inom kort.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Kontakt:
Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern, tel 070 - 250 45 99, 0910 - 71 56 06 
lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se
Rose-Marie Lindfors, Skelleftebygdens berättarförening, tel 070 - 649 44 39, rm.lindfors@gmail.com

Genrep: tisdag 9 oktober är det genrep på Västerbottensteatern. Kontakta någon av ovanstående om ni önskar närvara.

Föreställning: Västerbottensteaterns caféscen, tisdag 16 oktober kl 19.00.

Pressbiljetter kan bokas via Västerbottensteaterns biljettkontor, Mia Asserud, tel 0910 – 71 56 20 
Öppettider: Torsdagar 10 – 19, fredagar 08 – 15 eller epost: Maria.Asserud@vasterbottensteatern.se
eller via någon av kontaktpersonerna.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.