2022-09-20 08:34Pressmeddelande

MIRA - musikteaterpärla om att våga öppna sin dörr

"Mira - Flickan från långt borta" på Västerbottensteatern hösten 2022."Mira - Flickan från långt borta" på Västerbottensteatern hösten 2022.

En kall vinterkväll knackar Mira på dörren till en enslig liten stuga. Svea som bor där inne vill egentligen vara ensam, men bestämmer sig ändå för att öppna. Det är någonting med Mira. Hon ser så annorlunda ut. Hon är så annorlunda. Hon skrattar och sjunger till synes utan anledning och talar ett språk som ingen verkar förstå. I alla fall inte Svea. Det väcker något i henne.

Detta är ingången till Västerbottensteaterns nya föreställning "Mira - flickan från långt borta" som har premiär onsdag 21 september på Sara kulturhus. Föreställningen är en visuellt vacker och poetisk liten musikteaterpärla där språket inte är det centrala, utan vad som händer mellan oss… och inom oss.

Sveas och Miras möte – med ord som vi kanske inte förstår men med handlingar som alla människor förstår väcker frågan om att våga öppna dörren och släppa in den som behöver en trygg hamn, berättar Bobo Lundén, föreställningens regissör. Föreställningen är gjord för att passa alla åldrar - ung som gammal - och med hjälp av teaterns alla magiska medel och utan krav på språkkunskaper får publiken kliva in i en värld av nya möjligheter. 

Uppsättningen bygger på Annika Thors och Maria Jönssons hyllade bilderbok från 2014, som belönats med Elsa Beskow-plaketten. Under hösten spelar föreställningen på Sara kulturhus och turnérar även runt länet på hela 20 olika orter. 

För pressbiljetter, maila maria.asserud@vasterbottensteatern.se


TIPS!
BAKOM KULISSERNA
– samtal med det konstnärliga teamet för Mira – flickan från långt borta

Kom och träffa människorna bakom Mira – flickan från långt borta, i ett samtal om hur föreställningen arbetats fram. Vilka visioner ligger bakom? Och vilka upptäckter och utmaningar har dykt upp efter vägen? Spännande både för dig som sett föreställningen och dig som funderar på att se den!

To 29/9 kl 18.00
Plats: Scen 4, Sara kulturhus.
Fri entré
Medverkande: Ensemblen och konstnärliga teamet
Samtalsledare: Tora von Platen, dramaturg och dramatiker.
Språk: svenska, engelska vid behov

ENG: Mira – the girl from far away. Musical theater about opening the door and letting in those who need a safe haven. On a cold winter evening, Mira knocks on the door of a lonely little cottage. Svea, who lives there, really wants to be alone, but still decides to open up… A visually beautiful and poetic little gem of musical theater; where language is not central, but more the interactions between us… and within us. A play about the advantages of daring to open the door and letting in those who need a safe haven.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Bobo Lundén
Konstnärlig ledare
Bobo Lundén
Maria Asserud
Publikutvecklare och biljettansvarig
Maria Asserud
070 - 569 56 32