2020-01-21 06:45Pressmeddelande

Miljonprojekt som förenar arkiv, kulturarv och berättande för demokratin

Foto: Petter Engman, Västerbottens museumFoto: Petter Engman, Västerbottens museum

Folkrörelsearkivet i Västerbotten får drygt två miljoner av Svenska Postkodstiftelsen för att i samverkan med Västerbottens museum genomföra projektet ”Det demokratiska arkivet”. Som en del i projektet planerar Nordiskt Berättarcentrum att i partnerskap med länsmuseet anordna ett nordiskt seminarium på temat arkiv, kulturarv och berättande.

Projektet ska väcka intresset för vad som göms i våra arkiv och öka kunskapen om hur de kan nyttjas. Tillgång till arkiv kan öka förståelsen för samhällets utveckling och ge insikt om allas möjlighet att själva bidra till samhällsutvecklingen.

Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum har sedan tidigare tecknat ett partneravtal för att utveckla sitt mångåriga samarbete kring muntligt berättande och kulturarv. Utgångspunkten är UNESCOs konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet.

– Vi samarbetar redan mycket aktivt, bland annat med Årets berättarkomun, och nu får vi möjlighet att ta det samarbetet till ytterligare en nivå. Det större seminarium vi gemensamt arrangerar riktar sig till kulturarvssektorn i hela Norden. Det fokuserar på samspelet mellan arkiv, kulturarv och det muntliga berättandet, säger Robert Herrala, avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum.

Bidraget från Svenska Postkodstiftelsen skapar möjligheter att lyfta fram arkivsamlingar till en större publik.

– Arkiv är en del av samhällets kollektiva minne, en förvaltare och förmedlare av information och kunskap och därigenom en viktig byggsten i en demokrati. Vi är därför glada att kunna stötta Folkrörelsearkivet i Västerbotten med deras arbete att öppna upp och tillgängliggöra arkiven för en bredare allmänhet och genom arkivmaterialet öka förståelsen för samhällets utveckling, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kontaktperson Folkrörelsearkivet i Västerbotten: Karin Holmgren, 1:e arkivarie, tel 090-713030, 070-513 80 44.
Kontaktperson Västerbottens museum: Helena Magnusson, avdelningschef Publikt, tel 070-646 17 96



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala